autosjedalice.info arrow FAQ
  :: Galerija dječjih radova   :: Akcija slovenskog Ministrstva za promet "Vozimo pametno"   :: Dijete samo otkapča sigurnosnu kopču!   :: Kako promijeniti visinu utora na autosjedalici?   :: Pravilno vezanje djeteta u autosjedalici
Često postavljana pitanja

Moraju li se djeca voziti u autosjedalicama i kod vožnji na kratkim relacijama?

DA! Sva djeca do visine 150 cm moraju se uvijek vezati u pravilno postavljenim autosjedalicama. Najveći broj prometnih nezgoda dešava se upravo na kratkim relacijama - na putu do vrtića, dućana, banke. Ukoliko se dijete veže samo pojasom automobila prije nego što je visoko najmanje 150 cm tada zbog nepravilnog položaja pojasa (donji dio umjesto preko kosti zdjelice prelazi preko trbuha, a gornji dio često naliježe na vrat) u slučaju prometne nezgode može doći do ozbiljnih povreda unutarnjih organa. Vozač je odgovoran za ispravno vezanje djece u vozilu!
Zakonom o sigurnosti prometa na cestama je granica obaveznog vezanja djece u autosjedalicama pomaknuta s 5 na 12 godina!


Smijem li novorođenče prevoziti na suvozačevom sjedalu?
Tako će mi biti na oku, a i na autosjedalici piše da se smije tamo postaviti ako isključim zračni jastuk!

Prema hrvatskom Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, djeca do 2 godine smiju se prevoziti na sjedalu suvozača, ali samo ako su u autosjedalici okrenutom suprotno od smjera vožnje te ako su na tom mjestu isključeni zračni jastuci.

Koja autosjedalica je najbolja?

Ne postoji odgovor na to pitanje. Ni jedna autosjedalica nije najbolja ili najsigurnija. Najbolja autosjedalica je ona koja ima atest, odgovara i udobna je vašem djetetu, pravilno je postavljena i koristi se ispravno i dosljedno svaki put.

Koje je najsigurnije mjesto za dijete u automobilu?

Najsigurnije mjesto je sredina stražnjeg sjedala, naravno pod uvjetom da na to mjesto možete autosjedalicu dovoljno dobro učvrstiti (da se ne pomiče više od 2 cm na mjestu kroz koji je provučen donji dio pojasa automobila i ako na tom mjestu postavljanje autosjedalice dozvoljava proizvođač automobila). Ako se autosjedalica učvršćuje pojasom automobila, ovo mjesto je sigurno samo ako se tu nalazi pojas s tri točke vezanja! Ukoliko to nije moguće, sjedalicu postavite iza vozača ili suvozača, ovisno o tome na kojem mjestu ju možete bolje učvrstiti. Ako na obje strane autosjedalicu možete podjednako dobro učvrstiti, razmislite da li vam je praktičnije autosjedalicu postaviti iza suvozača - s desne strane vozila - jer tada dijete ulazi i izlazi iz vozila sa strane nogostupa.
Ukoliko autosjedalicu ne možete dovoljno dobro učvrstiti ni na kojem dijelu stražnjeg sjedala tada ta sjedalica ne odgovara vašem vozilu te je zamijenite nekim drugim modelom koji ćete moći učvrstiti.
Napomena: Iako se autosjedalice grupe 0 i 0+, prema uputama većine proizvođača, mogu postaviti i na suvozačevo sjedalo, uz napomenu da se mora pri tome isključiti zračni jastuk, prema važećem Zakonu o sigurnosti prometa na cestama postavljanje autosjedalice na suvozačevo sjedalo nije dozvoljeno.

Kako znati da je autosjedalica dovoljno čvrsto postavljena?

Pravilno postavljanje autosjedalice od presudnog je značenja u slučaju prometne nezgode. Autosjedalicu treba uvijek pokušati postaviti tako da ju je nakon postavljanja nemoguće pomaknuti s mjesta. Ipak, ako se na mjestu kroz koji je provučen donji dio pojasa automobila ona ne može pomaknuti više od 2 cm, smatra se da je autosjedalica dovoljno čvrsto postavljena (dozvoljeno micanje).
Autosjedalice koje se pričvršćuju u smjeru suprotnom od smjera kretanja vozila smiju se naginjati prema naslonu stražnjeg sjedala! To je takozvano učahurivanje i sve autosjedalice koje se postavljaju na taj način to trebaju omogućavati.
Uvijek, a naročito kod prvog postavljanja obavezno pratite upute proizvođača autosjedalice.

Koliko čvrsto mora dijete biti stegnuto pojasevima autosjedalice?

Pojasevi djeteta moraju biti dovoljno zategnuti kako bi pružili optimalnu zaštitu. Jesu li pojasevi dovoljno stegnuti možete provjeriti na dva načina.
Prvi način je tzv. test štipanja. Za autosjedalice grupe 0/0+ u blizini ramena uštipnite traku pojasa pomoću palca i kažiprsta (za autosjedalice grupe I uštipnite odmah ispod jastučića, odnosno na predjelu prsa ako autosjedalica nema jastučiće). Ukoliko uspijete uštipnuti pojas, pojas nije dovoljno stegnut.Test štipanja kod autosjedalica
grupe 0/0+

Test štipanja kod autosjedalice
grupe I
Test jednog prsta

Drugi način je test jednog prsta. Ako testirate zategnutost pojasa kod sjedalice grupe 0 ili 0+, tada ne biste smjeli ispod pojasa kod ključne kosti djeteta ugurati više od jednog prsta (žene kažiprst, muškarci mali prst). Ako testirate zategnutost pojasa kod sjedalica koje se postavljaju u smjeru vožnje, tada između trake pojasa i djetetovog prsnog koša ne smije biti više od 1,5 cm prostora (otprilike debljina jednog prsta ili debljina ravnog dlana)

Nije li djetetu neudobno ako se trake pojaseva čvrsto stegnu?

Ne. Ako uspijete između trake pojasa i djetetovog tijela ugurati jedan prst, tada dijete nije previše stegnuto i nije mu neudobno (jer očito još uvijek ima dosta prostora između djeteta i pojasa). Ako dijete ne stegnete pojasevima dovoljno čvrsto tada u slučaju sudara ono može iskliznuti iz autosjedalice i zadobiti ozbiljne povrede!

Kako da znam jesu li trake pojaseva autosjedalice provučene kroz ispravne utore?

Za sjedalice grupe 0 i 0+, koje se postavljaju u smjeru suprotnom od smjera vožnje, trake pojaseva obično moraju biti provučene kroz utor koji je u razini ili nešto ispod ramena djeteta. Kod sjedalica koje se postavljaju u smjeru vožnje, trake pojaseva moraju biti provučene u razini ili nešto iznad ramena. Kod kombiniranih autosjedalica grupa 0/I kad se okrenu u smjer vožnje, često se moraju koristiti najviši utori. U svakom slučaju važno je pratiti upute proizvođača pojedine autosjedalice!


Kod autosjedalica grupe 0/0+ koje
se postavljaju u smjeru obrnutom
od smjera vožnje, trake pojaseva
moraju izlaziti iz utora u razini ili
ispod razine ramena

Kod autosjedalica grupe I koje
se postavljaju u smjeru vožnje,
trake pojaseva moraju izlaziti iz utora
u razini ili iznad razine ramena

Moja beba se vozi u sjedalu okrenutom suprotno od smjera vožnje, ali njene nožice dotiču naslon stražnjeg sjedala. Da li je beba prerasla autosjedalicu?

Ne. Ako dijete još nije dostiglo najveću težinu dozvoljenu autosjedalicom, a od vrha tjemena do vrha naslona autosjedalice ima više od 2 cm prostora, dijete nije preraslo ovu autosjedalicu. Noge smiju doticati naslon stražnjeg sjedala i to nije pokazatelj da je beba prerasla autosjedalicu. Ne trebate se bojati da će u slučaju sudara bebi zbog toga biti slomljene noge. Veća je vjerojatnost da će se u trenutku sudara bebi slomiti vrat ako se prerano stavi u autosjedalicu koja se postavlja u smjeru vožnje. U eventualnom frontalnom sudaru ili sudaru odostraga, bebine će noge poletjeti u zrak i udaljiti se od naslona stražnjeg sjedala.

Kada mogu svoje dijete premjestiti u autosjedalicu koja se postavlja u smjeru vožnje?

Minimalni uvjeti koje dijete mora zadovoljiti da bi prešlo u autosjedalicu grupe I koja se postavlja u smjeru vožnje je da može samostalno ustati na svoje nožice i da ima minimalnu težinu za koju je autosjedalica predviđena. Okvirno je to kad dijete napuni 1 godinu i teži 9 kg. Ipak, ne treba žuriti s premještanjem djeteta u sjedalicu okrenutu u smjeru vožnje. Držite dijete okrenuto u smjeru suprotnom od smjera vožnje što duže možete, sve dok ne preraste autosjedalicu.

Kako mogu znati da je dijete preraslo autosjedalicu koja se postavlja u smjeru suprotnom od smjera vožnje?

Dijete je preraslo ovu autosjedalicu ako je dostiglo maksimalnu tjelesnu težinu dopuštenu sjedalicom ili ako je djetetu manje od dva prsta (oko 2 cm) od vrha glave do vrha autosjedalice. Ako je barem jedan od ovih uvjeta zadovoljen, dijete je preraslo autosjedalicu.
Ako je dijete dostiglo maksimalnu tjelesnu težinu dozvoljenu sjedalicom, a ne može samostalno ustati na nožice, razmislite o nabavci kombinirane autosjedalice koja se može postaviti i u smjeru vožnje i u smjeru suprotnom od smjera vožnje koja će vam odgovarati.

Da li ručka autosjedalice za bebe mora biti u toku vožnje podignuta ili spuštena?

Ovdje nema općih pravila. Do nedavno se preporučivalo ručku u toku vožnje spustiti, međutim neke novije autosjedalice izričito zahtijevaju podignutu ručku u toku vožnje.Neki proizvođači oblikuju autosjedalice na način da je i podignuta ručka sastavni dio sigurnosnog sustava autosjedalice kod sudara; drugi zahtijevaju da ručka u toku vožnje bude spuštena. Ako je predviđeno da ručka na autosjedalici bude spuštena, a vi ju ostavite podignutu, tada se u slučaju sudara ona može slomiti i ozlijediti dijete. Stoga obavezno pogledajte upute za korištenje vaše autosjedalice kako biste bili sigurni. Ako su upute nejasne, kontaktirajte proizvođača ili distributera.

Zimi ne mogu dijete dovoljno čvrsto osigurati u autosjedalici. Što moram napraviti?

 Skinite djetetu kaputić/jaknu. Često se djeca zimi u autosjedalice posjedaju u debelim komadima odjeće, što dovodi do toga da se pojasevi autosjedalice ne mogu dovoljno čvrsto zategnuti pa mogu skliznuti s ramena djeteta, što u slučaju sudara znači da neće zadržati dijete u autosjedalici.
Preporuka je da se djetetu jakna skine i da se nakon ispravnog vezanja u autosjedalici dijete pokrije prekrivačem dok se unutrašnjost automobila dovoljno ne zagrije.
Osim pokrivanja prekrivačem, nakon vezanja u autosjedalici, djetetu možete obući jaknu naopačke - navući mu rukave na ruke tako da mu leđni dio jakne pokrije prsa.

Uskoro ćemo dobiti bebu. Kamo postaviti bebinu autosjedalicu, a kamo sjedalicu mog dvogodišnjaka?

Autosjedalice koje se postavljaju u smjeru suprotnom od smjera vožnje pružaju veću zaštitu kod frontalnog sudara i sudara sa strane od autosjedalica koje se postavljaju u smjeru vožnje. Kada trebate odlučiti koju autosjedalicu postaviti na sredinu stražnjeg sjedala, a koju iza vozača/suvozača, uvijek na sredinu postavite onu autosjedalicu koja pruža manju zaštitu. Znači, u ovom slučaju, pod pretpostavkom da na tim mjestima autosjedalicu možete dovoljno dobro učvrstiti, autosjedalicu za bebu postavite iza vozača/suvozača, a autosjedalicu većeg djeteta na sredinu stražnjeg sjedala. Autosjedalica za bebu koja se postavlja u smjeru suprotnom od smjera vožnje pruža veću zaštitu u sudaru jer se kreće prema mjestu udara - naslon autosjedalice bit će između bebe i udarca. Kod autosjedalica koje se montiraju u smjeru vožnje, zbog inercije u trenutku sudara, dijete se nastavlja gibati prema točki udara. Zbog toga je optimalno autosjedalice postavljati na mjesto koje je najudaljenije od bilo koje točke udara, a to je sredina stražnjeg sjedala. Ipak, čak i u slučaju da autosjedalicu ne uspijete postaviti na sredinu stražnjeg sjedala, već iza vozača/suvozača, tada, ako je autosjedalica pravilno postavljena, a dijete u njoj pravilno vezano, autosjedalica još uvijek pruža dovoljno veliku zaštitu u slučaju sudara.

Jučer sam se sudario na parkiralištu. Trebam li zamijeniti autosjedalicu?

Uvijek zamijenite autosjedalicu nakon sudara koji je rezultirao štetom na vozilu, ma kako mala ona bila! Ako se radi o sjedalici grupe 0 i 0+ s bazom, zamijenite i bazu autosjedalice. Ako se radilo samo o manjem okrznuću vozila, na vama je da odlučite hoćete li ili ne zamijeniti autosjedalicu. Kontaktirajte proizvođača ili distributera autosjedalice. Raspitajte se pokriva li vaše auto-osiguranje troškove zamjene autosjedalice. Ako niste sigurni trebate li novu autosjedalicu tada je uvijek je bolje nabaviti novu nego riskirati da se u slučaju kasnijeg sudara dogodi da autosjedalica ne izdrži sile koje bi trebala i dovede do ozlijeđivanja djeteta. Razmislite i o mogućnosti zamjene pojaseva vozila nakon sudara, jer su i oni bili pod utjecajem sila sudara!

Koristim autosjedalicu za moju 6-mjesečnu kći, koju je koristio i moj 8-godišnjak kad je bio beba. Rekli su mi da to nije sigurno.

Točno. Autosjedalice imaju vijek trajanja. U pravilu, uvijek treba zamijeniti autosjedalicu kad bude starija od 6 godina, a autosjedalice starije od 10 godina najbolje je uopće ne koristiti. Zašto? Plastični i drugi dijelovi mogu zbog starenja materijala imati mikropukotine, nevidljive golom oku, koje ne bi pružile optimalnu zaštitu djetetu u sudaru. Postoji mogućnost da je proizvođač autosjedalice prepoznao grešku na sjedalici i povukao ih s tržišta, a da vi to ne znate. Možda nećete moći nabaviti zamjenske dijelove. I - možda najvažnije - sigurnost autosjedalica je svake godine sve veća s tendencijom daljeg povećanja.

Kako da odredim starost autosjedalice?

Većina autosjedalica ima na plastičnom dijelu utisnut datum proizvodnje (kod nekih se datum proizvodnje nalazi na naljepnici na tijelu autosjedalice) pa na temelju njega možete odrediti njenu starost.

Datum proizvodnje prikazan na
naljepnici (10.02.2000)
Datum proizvodnje utisnut u
plastično tijelo autosjedalice
(07.09.
2005)

Što da napravim sa sjedalicom starijom od 6 godina?

Bacite je!
Prije nego što bacite staru autosjedalicu, uništite je, kako je ne bi netko pokupio sa smetlišta i koristio. Uzmite čekić ili pilu, razbijte autosjedalicu; izrežite pojaseve i njima povežite dijelove autosjedalice i spremite u crnu vreću za smeće.


Gdje mogu pronaći dodatne informacije ili praktičnu pomoć?

Prema našim saznanjima, udruga RODA (Roditelji u akciji, www.roda.hr), jedina u Hrvatskoj nudi praktičnu pomoć roditeljima u postavljanju autosjedalica kroz besplatne preglede autosjedalica. Pratite na njihovom portalu objave kad će biti sljedeći pregled autosjedalica u vašoj blizini.


 

Bojanka

Dje?ak u autosjedalici grupe 1 Beba u autosjedalici grupe 0
Djevoj?ica u autosjedalici grupe 1