autosjedalice.info arrow Uvod
  :: Galerija dječjih radova   :: Akcija slovenskog Ministrstva za promet "Vozimo pametno"   :: Dijete samo otkapča sigurnosnu kopču!   :: Kako promijeniti visinu utora na autosjedalici?   :: Pravilno vezanje djeteta u autosjedalici
Općenito o grupama autosjedalica

Kao što nikad nećete djetetu obuti premale niti prevelike cipele, ne biste ga smjeli prevoziti u autosjedalici koja ne odgovara stupnju njegova tjelesnog razvoja.

Dijete se uvijek mora prevoziti u autosjedalici koja je primjerena stupnju njegova razvoja. Autosjedalice prate rast i razvoj djeteta te su, prema ECE R44/03 i ECE R44/04 direktivi, podijeljene u sljedeće osnovne težinske grupe:

autosjedalice za novorođenčad i sasvim malu djecu
  • grupa 0: od rođenja do 10 kg
  • grupa 0+: od rođenja do 13 kg

autosjedalice za malu djecu
  • grupa I:od 9 do 18 kg

autosjedalice za veću djecu
  • grupa II: od 15 do 25 kg
  • grupa III: od 22 do 36 kg

Praktično autosjedalice mogu biti izvedene kao autosjedalice isključivo određene grupe ili kao kombinirane autosjedalice. Kombinirane autosjedalice protežu se kroz više težinskih grupa.

Na tržištu se autosjedalice mogu naći u sljedećim izvedbama:


Osnovne karakteristike važne za pojedinu grupu prikazane su u sljedećoj tablici:


Težina djeteta glavni je kriterij prema kojem je napravljena podjela autosjedalica na grupe. Međutim, naročito kod sasvim male djece, težina ne može biti i jedini kriterij prema kojem se bira autosjedalica za pojedino dijete. Ponekad djeca autosjedalicu prerastu po visini prije nego po težini. Više o tome možete pročitati u članku o prerastanju autosjedalica.

 

Bojanka

Dje?ak u autosjedalici grupe 1 Beba u autosjedalici grupe 0
Djevoj?ica u autosjedalici grupe 1