autosjedalice.info arrow Kako odabrati
  :: Galerija dječjih radova   :: Akcija slovenskog Ministrstva za promet "Vozimo pametno"   :: Dijete samo otkapča sigurnosnu kopču!   :: Kako promijeniti visinu utora na autosjedalici?   :: Pravilno vezanje djeteta u autosjedalici
Kako odabrati odgovarajuću autosjedalicu?

Kod odabira autosjedalice važno je da autosjedalica odgovara razvojnom stupnju djeteta. Najčešći kriterij za određivanje potrebne vrste autosjedalice je težina djeteta. Ovo je od izuzetne važnosti, jer samo ako se dijete vozi u primjerenoj autosjedalici, može biti i optimalno osigurano. Znači, preporuka je dijete što dulje voziti u autosjedalici niže grupe, sve dok tu autosjedalicu ne preraste po težini ili visini (više o tome pročitajte u članku o prerastanju autosjedalica).


Težina djeteta

Prema kriteriju težine djeteta, postoje sljedeće osnovne grupe autosjedalica:

 • Grupa 0: za djecu tjelesne težine do 10 kg
  Grupa 0+: proširenje grupe 0 - za djecu tjelesne težine do 13 kg
 • Grupa I: za djecu tjelesne težine od 9 do 18 kg
 • Grupa II: za djecu tjelesne težine od 15 do 25 kg
 • Grupa III: za djecu tjelesne težine od 22 do 36 kg

Postoje i tzv. kombinirane autosjedalice koje su namijenjene korištenju u više grupa. Na hrvatskom se tržištu najčešće mogu naći kombinirane autosjedalice grupa 0/I (od 0 do 18 kg), i I/II/III (od 9 do 36 kg), a ponekad i u nekim drugim kombinacijama.
Za kombinirane autosjedalice karakteristično je to da se, u skladu s djetetovom težinom, postavljaju u različite položaje. Tako se kombinirana autosjedalica grupe 0/I postavlja u smjeru suprotnom od smjera vožnje sve dok dijete ne dostigne maksimalnu težinu predviđenu za taj smjer, a nakon toga se autosjedalica okreće i postavlja u smjeru vožnje.


Ostali uvjeti

Kada odredite kojoj težinskoj grupi pripada vaše dijete, razmislite o sljedećem:

 • Hoćete li autosjedalicu postavljati sustavom ISOFIX ili pomoću pojaseva automobila s tri točke vezanja? Mnogi noviji automobili imaju predviđen sustav ISOFIX za postavljanje autosjedalica. Vezanje autosjedalice ISOFIX sustavom vezanja smanjuje vjerojatnost pogreške u postavljanju autosjedalice i tako povećava sigurnost djeteta u vožnji. Ipak, autosjedalice s ISOFIX sustavom su u pravilu skuplje od autosjedalica koje se postavljaju pomoću pojasa automobila.
  Ukoliko vaš automobil nema predviđen ISOFIX sustav vezanja, na tržištu postoje mnoge autosjedalice koje se vrlo dobro mogu učvrstiti i pojasom automobila s 3 točke vezanja.

 • Hoćete li autosjedalicu koristiti samo u jednom vozilu ili ćete ju prenositi? Ako ćete ju prenositi iz automobila u automobil, tada obavezno provjerite možete li autosjedalicu dovoljno dobro učvrsiti u svim vozilima u kojima ju mislite postavljati.

Kupnja nove autosjedalice

ECE R44 naljepnicaKad se odlučite za kupnju autosjedalice, dajte si vremena, prošećite trgovinama, informirajte se o tehničkim karakteristikama autosjedalica kod različitih proizvođača - odaberite model koji vam je pristupačan po cijeni i zadovoljava kriterije sigurnosti.

Pitanje koje roditelji često postavljaju je: "Koja je najbolja autosjedalica?" No, univerzalnog odgovora na to pitanje nema. I najbolja autosjedalica može u različitim situacijama sudara dati različite rezultate. Za vaše dijete je najbolja ona autosjedalica koja odgovara direktivi ECE R44 (ECE R44.03 i više), težini vašeg djeteta, optimalno se može postaviti u vaš automobil, u kojoj se dijete osjeća udobno i koja se ispravno i dosljedno koristi u svakoj pa i nakraćoj vožnji.

Nikad nemojte kupiti ni koristiti autosjedalicu koja nema atest! Za autosjedalice koje nemaju atest jednostavno ne možete biti sigurni da će djetetu pružiti zaštitu u slučaju sudara! Kako znati ima li autosjedalica atest? Na autosjedalici potražite narančastu naljepnicu s oznakom ECE R44.

Kad odaberete model, krenite u trgovine. Pitajte prodavače možete li isprobati autosjedalicu u svom automobilu - važno je da možete autosjedalicu dobro učvrstiti! Ukoliko autosjedalicu ne možete dobro učvrstiti, nemojte ju kupiti! Ako ne smijete isprobati autosjedalicu u automobilu prije kupnje, obavezno se osigurajte da autosjedalicu možete vratiti naknadno, ako nakon kupnje ustanovite da vam ne odgovara.

Rabljena autosjedalica?

Naša je preporuka - radije nova nego rabljena autosjedalica. Ipak, ako se odlučite za rabljenu autosjedalicu, uvijek je nabavite od pouzdanih i vama poznatih osoba.
Uzimate li autosjedalicu od nepoznatih osoba, ne možete biti sigurni nije li autosjedalica bila u sudaru, je li oštećena, ima li sve originalne dijelove, a često nedostaju i originalne upute za njeno korištenje.

Kod nabave rabljene autosjedalice obavezno provjerite sljedeće - ukoliko samo jedan od uvjeta nije ispunjen, autosjedalicu nemojte koristiti!

 • Ima li autosjedalica atest?
 • Je li autosjedalica mlađa od 6 godina?
 • Autosjedalica nije bila u sudaru?
 • Ima li autosjedalica proizvođačeve upute za korištenje?
 • Autosjedalica ima sve originalne dijelove i u dobrom je stanju?
  - nema vanjskih oštećenja ni napuknuća
  - trake pojasa su očuvane
  - kopča i mehanizam za kopčanje rade ispravno
  - presvlaka je očuvana
 • Autosjedalica se može čvrsto postaviti u automobil?
 

Bojanka

Dje?ak u autosjedalici grupe 1 Beba u autosjedalici grupe 0
Djevoj?ica u autosjedalici grupe 1