autosjedalice.info arrow Grupa 0 i 0+
  :: Galerija dječjih radova   :: Akcija slovenskog Ministrstva za promet "Vozimo pametno"   :: Dijete samo otkapča sigurnosnu kopču!   :: Kako promijeniti visinu utora na autosjedalici?   :: Pravilno vezanje djeteta u autosjedalici
Grupe 0 i 0+

Grupe 0 i 0+ autosjedalica odnose se zapravo na istu grupu autosjedalica - autosjedalice za novorođenčad i vrlo malu djecu.

Grupa 0 autosjedalica namijenjena je djeci od rođenja do težine od najviše 10 kilograma, dok je grupa 0+ zapravo proširenje grupe 0: autosjedalica te grupe može se koristiti do dostignute težine od 13 kilograma.

Autosjedalice ove grupe uvijek se
postavljaju u smjeru suprotnom
od smjera vožnje

Ove se autosjedalice postavljaju isključivo u smjeru suprotnom od smjera vožnje! Nikad ne postavljajte ovu sjedalicu okrenutu u smjer vožnje! Te se autosjedalice u pravilu mogu postaviti i na suvozačevo sjedalo, ali samo ako se isključi zračni jastuk. Ipak, potrebno je imati na umu da je - statistički gledano - stražnje sjedalo mnogo sigurnije od suvozačevog.

Također, vozač bi u toku vožnje morao biti koncentriran na vožnju, a stalno skretanje pogleda prema autosjedalici na suvozačevom sjedalu može značajno ometati vozača u sigurnoj vožnji! U trgovinama postoje ogledala koja se mogu postaviti na stražnje staklo te se pomoću tog ogledala i retrovizora dijete može dobro vidjeti u toku vožnje i kad je ono na stražnjem sjedalu. Treba ipak napomenuti da je potrebno obratiti pažnju na način izvedbe takvih ogledala, budući da se u slučaju sudara loše izvedena ogledala mogu odlijepiti i postati projektili u vozilu.

Sjedalice koje se postavljaju u smjer koji je suprotan smjeru vožnje općenito su sigurnije za djetetovu glavu, vrat i kralježnicu od onih koje se postavljaju u smjer vožnje. Glava novorođenčeta teška je i srazmjerno velika u odnosu na ostatak tijela. Novorođenče nema dovoljno čvrste vratne kosti i ligamente koji ih vežuzbog da bi moglo samo držati ionako tešku glavicu i stoga je važno da autosjedalica bude oblikovana tako da u slučaju prometne nesreće raspodijeli sile sudara duž cijelog naslona autosjedalice i tako spriječi preopterećenje bebinog vrata i leđa.
Ako bi došlo do frontalnog sudara, a malo dijete bilo okrenuto u smjer vožnje, teška djetetova glavica nastavila bi zbog inercije put kretanja - poletjela prema naprijed - i došlo bi do ozljeđivanja vrata i kralježnice.

Stoga je za dijete najbolje da bude u ovoj autosjedalici, okrenuto u smjer suprotan smjeru vožnje, sve dok ju ne preraste.

Autosjedalica grupe 0/0+ s
postoljem za lakše postavljanje
autosjedalice u automobil.

Autosjedalica grupe 0/0+
bez postolja.

Autosjedalice ove grupe postavljaju se tako da je naslon autosjedalice postavljen pod kutem od 45 do najviše 60 stupnjeva. Postavljanje sjedalice pod većim kutem nije dozvoljeno, jer bi se moglo desiti da djetetu glavica klone i tako zatvori dišne puteve. Smanjivanje kuta postavljanja autosjedalice kako bi se postigao više ležeći položaj djeteta pak, s druge strane, povećeva rizik od izlijetanja djeteta iz autosjedalice u slučaju sudara. Stoga se kod postavljanja autosjedalice uvijek treba pridržavati preporučenog kuta postavljanja od 45 stupnjeva.

Općenito se za novorođenčad i za djecu do oko 3 mjeseca starosti autosjedalica postavlja tako da je naslon autosjedalice pod kutem od 45 stupnjeva, a nakon tri mjeseca starosti djeteta kut naslona autosjedalice se može povećati i do 60 stupnjeva (okomitiji naslon). Neke autosjedalice imaju na sebi poseban indikator kako bi se osigurao optimalan kut postavljanja autosjedalice (vidi sliku!). Indikator može pokazivati crveno područje ako je kut postavljanja pogrešan ili pak je oblikovan tako da prikazuje zeleno područje kad je kut postavljanja ispravan.

Autosjedalice u ovoj grupi isporučuju se s postoljem ili bez postolja.
Autosjedalice s postoljem lakše je prenositi u i iz automobila, jer je za siguran prijevoz dovoljno dobro namjestiti postolje, a autosjedalica se zatim postavlja na postolje.

Autosjedalice bez postolja najčešće se postavljaju i učvršćuju pojasevima automobila.

Indikator ispravnosti
postignutog kuta kod
postavljanja autosjedalice.

Neke autosjedalice ove grupe mogu se staviti i na dječja kolica. Ovo se roditeljima može činiti izuzetno praktičnim i u nekim situacijama to i jest (npr. uspavano dijete se izvadi zajedno s autosjedalicom iz automobila i postavi na kolica te se lakše dalje prenosi). Međutim, važno je da se ta mogućnost ne zloupotrebljava i da se autosjedalica koristi uglavnom onda kad se dijete prevozi u automobilu, a kao nastavak za kolica samo onda kad je to stvarno neophodno.

Ako se autosjedalica može postaviti i na dječja kolica, to mora biti na
autosjedalici eksplicitno naznačeno (obično naljepnicom).

Prerastanje autosjedalice grupe 0/0+ (prelazak u sljedeću grupu autosjedalica)

Budući da je položaj u kojem se dijete vozi obrnuto od smjera vožnje za dijete najsigurniji, preporuka je da se dijete vozi u ovom položaju sve dok ne preraste autosjedalicu ove grupe. Međutim, kako znati da je dijete preraslo autosjedalicu?

Dijete je preraslo autosjedalicu grupe 0/0+ ako je zadovoljilo barem jedan od sljedećih uvjeta:

  • dostiglo je maksimalnu težinu dozvoljenu autosjedalicom (10 kg za grupu 0 ili 13 kg za grupu 0+)
  • od vrha glave do vrha autosjedalice preostalo je manje od dva cm (vidi sliku!)


Od vrha glave djeteta do vrha autosjedalice mora biti više od
2cm.
Kad je taj razmak manji,
dijete je autosjedalicu preraslo.

Često se misli da je dijete preraslo ovu sjedalicu u trenutku kad nožice djeteta počnu doticati naslon stražnjeg sjedala. Međutim, doticanje naslona nogama pa čak i skvrčene noge nisu znak da je dijete preraslo autosjedalicu ove grupe, niti to ikako utječe na sigurnost autosjedalice!

Kada dijete preraste autosjedalicu grupe 0/0+, potrebno je zadovoljiti sljedeća oba uvjeta kako bi moglo prijeći u autosjedalicu grupe I:

  • 1. dijete ima minimalnu težinu dozvoljenu autosjedalicom grupe I
  • 2. dijete može samostalno ustati na svoje noge uz pridržavanje za komad namještaja.

Ako dijete zadovoljava oba uvjeta, dijete može prijeći u autosjedalicu grupe I (9-18 kg).

Ako dijete ne zadovoljava oba uvjeta, tada su moguća sljedeća rješenja:

  • ako je dijete preraslo autosjedalicu grupe 0 po težini (ima više od 10 kg i manje od 13 kg), tada bi dijete trebalo premjestiti u autosjedalicu grupe 0+
  • ako je dijete preraslo autosjedalicu grupe 0 ili 0+ po visini (od vrha glave do vrha autosjedalice preostalo je manje od 2 cm), tada bi za dijete trebalo nabaviti kombiniranu autosjedalicu i postaviti je u smjer suprotan smjeru vožnje. Kombinirana autosjedalica postavlja se u smjeru suprotnom od smjera vožnje do određene dozvoljene tjelesne težine, a nakon toga okreće se i postavlja u smjeru vožnje.
  • ako je dijete preraslo autosjedalicu grupe 0+ po težini (ima težinu više od 13 kg), a ne može se još samostalno podići na noge, tada ne postoji jednostavno rješenje. Na hrvatskom tržištu teško je pronaći autosjedalicu koja bi se mogla postaviti u smjer suprotan smjeru vožnje i nakon prijeđene težine od 13 kg. Takve sjedalice postoje, ali se - prema našim saznanjima - mogu nabaviti uglavnom u skandinavskim zemljama.

Kako pravilno postaviti autosjedalicu ove grupe u automobil pomoću pojaseva automobila možete pročitati u tekstu o postavljanju autosjedalica grupe 0 i 0+. Članak o postavljanju sjedalica ISOFIX sustavom vezanja može vam pomoći u postavljanju ISOFIX autosjedalice.
 

Bojanka

Dje?ak u autosjedalici grupe 1 Beba u autosjedalici grupe 0
Djevoj?ica u autosjedalici grupe 1