autosjedalice.info arrow Grupe II i III
  :: Galerija dječjih radova   :: Akcija slovenskog Ministrstva za promet "Vozimo pametno"   :: Dijete samo otkapča sigurnosnu kopču!   :: Kako promijeniti visinu utora na autosjedalici?   :: Pravilno vezanje djeteta u autosjedalici
Grupe II i III


Autosjedalica za veću djecu s naslonom (booster seat)

Autosjedalica za veću djecu bez naslona (booster cushion)

Grupe autosjedalica II i III odnose se na autosjedalice za veću djecu. Okvirno, grupa II namijenjena je djeci od 15 do 25 kg i ima naslon (engl. booster seat), dok je grupa III namijenjena djeci od 22 do 36 kg i najčešće se sastoji samo od jastuka-sjedalice te u najvećem broju slučajeva nema naslon (engl. booster cushion).

Osnovna karakteristika autosjedalica ovih grupa je da se djeca, za razliku od autosjedalica grupa 0 i I, vežu pojasevima automobila i to onim s tri točke uporišta. Pojas s tri točke uporišta je onaj koji tijelo veže na dva mjesta: donji dio pojasa ide preko kostiju zdjelice, a gornji dio preko prsa i ramena. U nekim se automobilima još mogu naći i pojasevi s dvije točke vezanja, koji idu samo preko kostiju zdjelice. Nikada nemojte koristiti ove autosjedalice u kombinaciji s pojasem s dvije točke vezanja!

Budući da je pojas automobila namijenjen prvenstveno vezanju odraslih osoba, koje su značajno više i teže od djece, njegova se putanja mora prilagoditi kako bi djeci mogla pružiti primjerenu zaštitu u slučaju sudara. Ta se prilagodba postiže korištenjem autosjedalica ove grupe koje zapravo služe kao podizači -odatle i uobičajen naziv za ove autosjedalice - buster (engl. booster).

Većina autosjedalica grupe II, prema proizvođačevim uputama, može se koristiti već od 15 kg. Ipak, toplo preporučujemo da dijete ne premještate u ovu autosjedalicu sve dok nema barem 18 kg, odnosno dok ne preraste autosjedalicu grupe I. Više o tome zašto je to važno možete pročitati u odjeljku o važnosti vezanja pojasom s 5 točaka uporišta u članku o vožnji djece u neprimjerenoj autosjedalici.

Dva uvjeta koje mora dijete ispunjavati da bi moglo koristiti ovu autosjedalicu su:

  • dijete ima minimalnu tjelesnu težinu dozvoljenu autosjedalicom i
  • dijete je dovoljno visoko da se pojas automobila može namjestiti tako da mu donji dio pojasa prelazi preko kosti zdjelice, a gornji dio pojasa preko ključne kosti.

Kada se odrasla osoba ispravno veže pojasom automobila, donji dio pojasa mora prelaziti preko kostiju zdjelice, a gornji dio pojasa preko ključne kosti.
Ako se dijete veže samo pojasom automobila, bez autosjedalice ove grupe koja služi kao podizač, tada donji dio pojasa ne prelazi preko kukova, već preko trbuha, a gornji dio pojasa ne ide preko ključne kosti, nego se urezuje u vrat djeteta. Dijete također ne može sjediti pravilno na sjedalu, nego sjedi iskrivljeno.
U slučaju sudara ovakva putanja pojasa rezultira mogućim vrlo teškim ozljedama organa trbušne šupljine, vrata i kralježnice s mogućim smrtnim ishodom.

Da bi se to izbjeglo, sve dok dijete ne bude visoko najmanje 150 cm, moraju se koristiti autosjedalice ove grupe. Ove autosjedalice oblikovane su tako da prilagode putanju pojaseva automobila prilikom vezanja tako da donji dio pojasa prelazi preko kosti zdjelice, a gornji preko ključne kosti.

Autosjedalice za veću djecu dolaze u izvedbama s naslonom (grupa II) ili bez njega (grupa III). Postoje i kombinirane autosjedalice ovih grupa kod kojih se naslon može ukloniti kad dijete poraste te se kasnije koristi bez naslona. Na naslonu se nalaze utori koji omogućuju točno namještanje pojasa preko ključne kosti, a u slučaju bočnog sudara, naslon pruža dodatnu zaštitu djetetu. Autosjedalica s naslonom djetetu je udobnija, naročito ako zaspi tijekom vožnje.

Ukoliko koristite kombiniranu autosjedalicu grupe II / III, obavezno provjerite u uputama proizvođača da li je nakon određene postignute težine djeteta potrebno ukloniti naslon s autosjedalice. Ukoliko uklanjanje nije potrebno, preporučujemo ostaviti naslon zbog dodatne zaštite u bočnom sudaru i povećane udobnosti u vožnji.

Prerastanje autosjedalice grupe II / III

Dijete je preraslo autosjedalicu grupe II / III ako:

  • je dostiglo je maksimalnu težinu dozvoljenu autosjedalicom (obično 25 kg za autosjedalicu grupe II i 36 kg za autosjedalicu grupe III) ili
  • je dovoljno visoko da pojas automobila pravilno priliježe uz tijelo djeteta i bez autosjedalice, obično oko 150 cm ili više, što ovisi o automobilu u kojem se dijete prevozi. Više o tome možete pročitati u članku o vezanju djeteta pojasevima automobila.

Ako se dijete vozilo u autosjedalici grupe II i preraslo ju je po težini, a još nije visoko barem 150 cm, dijete treba premjestiti u autosjedalicu grupe III koja ima veću gornju težinsku granicu (36 kg).

Više o prelascima iz jedne u drugu grupu autosjedalica možete pročitati u članku o prerastanju autosjedalica.

 

Bojanka

Dje?ak u autosjedalici grupe 1 Beba u autosjedalici grupe 0
Djevoj?ica u autosjedalici grupe 1