autosjedalice.info arrow Pogreške postavljanja
  :: Galerija dječjih radova   :: Akcija slovenskog Ministrstva za promet "Vozimo pametno"   :: Dijete samo otkapča sigurnosnu kopču!   :: Kako promijeniti visinu utora na autosjedalici?   :: Pravilno vezanje djeteta u autosjedalici
Najčešće pogreške u postavljanju i korištenju autosjedalica

Prilikom postavljanja i korištenja autosjedalice neke od pogrešaka javljaju se relativno često. Koje su to pogreške i kako ih pokušati ispraviti može se pročitati u nastavku.Dijete se ne prevozi u primjerenoj autosjedalici

Dječje autosjedalice podijeljene su u težinske grupe - svaka grupa autosjedalica namijenjena je djeci u točno određenom rasponu tjelesne težine. Dijete se uvijek mora prevoziti u onoj autosjedalici koja odgovara stupnju djetetova tjelesnog razvoja.

Ako je dijete premalo za autosjedalicu, može se dogoditi da u slučaju sudara "sklizne" ispod pojaseva i bude izbačeno iz autosjedalice ili ga pojasevi autosjedalice mogu ozlijediti, jer - budući da je dijete premalo - ne prolaze onim dijelovima tijela za koja su namijenjena.

Ako je dijete preveliko za autosjedalicu u kojoj sjedi, u slučaju sudara autosjedalica - ne samo što ga neće zaštititi - nego može dijete i dodatno ozlijediti. U toku same vožnje djetetu zasigurno neće biti udobno u autosjedalici koja mu je premala.

Što učiniti?
Nikad nemojte dijete stavljati u autosjedalicu koja mu je prevelika čekajući da je dijete "doraste". Prometna nezgoda može se desiti i prije nego dijete doraste autosjedalici. Prevozite dijete uvijek i isključivo u primjerenoj autosjedalici! Možete pročitati više o grupama autosjedalica i njihovu prerastanju kako biste odredili koja je autosjedalica najbolja za vaše dijete.


Prelabavo vezanje / nevezanje autosjedalice

Jedna od pogrešaka koja se najčešće radi je nedovoljno učvršćivanje autosjedalice. Sigurnosni pojasevi vozila mogu biti provučeni kroz ispravne utore na autosjedalici, ali autosjedalica nije čvrsto postavljena. Još je gore ako se autosjedalica postavi u automobil bez da se uopće pričvrsti sigurnosnim pojasevima automobila!

Ako autosjedalica nije čvrsto postavljena, u slučaju sudara bit će (skupa s djetetom) izbačena iz sjedišta i dijete može zadobiti teške ozljede!


Što učiniti?
Sigurnosni pojasevi automobila moraju biti provučeni kroz ispravne utore. Ako autosjedalica ima kopču za fiksiranje sigurnosnog pojasa, namjestite je. Kako pravilno postaviti autosjedalicu možete detaljnije pročitati u člancima o postavljanju autosjedalica i o osiguranju čvrstoće postavljanja autosjedalice kopčom za fiksiranje pojasa.
Autosjedalica za novorođenčad i sasvim malu djecu postavljena je pod krivim kutem

Autosjedalice za novorođenčad i sasvim malu djecu moraju se postaviti tako da je naslon autosjedalice u odnosu na tlo pod kutem od 45 stupnjeva. Za djecu stariju od tri mjeseca dozvoljava se nagib do najviše 60 stupnjeva, ali 45 ostaje preporučeni nagib. Postavljanje sjedalice pod većim kutem nije dozvoljeno, jer bi se moglo desiti da djetetu glavica klone na prsa i tako zatvori dišne puteve. Smanjivanje kuta postavljanja autosjedalice kako bi se postigao više ležeći položaj djeteta pak, s druge strane, povećeva rizik od izlijetanja djeteta iz autosjedalice u slučaju sudara.


Što učiniti?
Autosjedalicu svakako treba postaviti pod ispravnim nagibom kako bi mogla optimalno zaštititi dijete. Kako osigurati ispravan nagib autosjedalice?

Neke autosjedalice dolaze s indikatorima nagiba koji pokazuju je li nagib autosjedalice ispravan. Ako vaša autosjedalica nema indikator nagiba, možete se pomoći običnim školskim trokutom. Pri tome pazite da gornja stranica trokuta bude što paralelnija s tlom.

Ukoliko nikako ne možete autosjedalicu postaviti u preporučeni nagib, možete zarolati ručnik, prekrivač ili se koristiti spužvastim rolicama koje ćete podmetnuti pod podnožje autosjedalice. Više možete pročitati u članku o postavljanju autosjedalica grupe 0.
Prelabavo vezanje ili nevezanje djeteta u autosjedalici

Primarna namjena autosjedalice nije da bude udobna fotelja za dijete (iako to samo po sebi nije loše), nego da zaštiti dijete u slučaju sudara. Da bi se ta namjena mogla i ostvariti, dijete je potrebno u autosjedalici vezati i to na primjeren način.

Vezanje na način da pojasevi autosjedalice spadaju s ramena nije prihvatljiv način osiguranja djeteta. Takvim vezanjem dijete se ne osigurava, jer će u slučaju sudara pojasevi skliznuti s ramena, a dijete biti katapultirano iz autosjedalice.


Što učiniti?
Dijete uvijek osigurajte dovoljno čvrstim vezanjem pojaseva autosjedalice kako biste izbjegli njihovo spadanje s ramena. Nakon što zakopčate pojaseve autosjedalice, zategnite slobodni dio pojasa između nožica djeteta kako biste zategnuli pojaseve.

Dijete je dovoljno čvrsto vezano ako:
  • u autosjedalici grupe0/0+ ne možete ugurati više od jednog prsta ispod pojasa kod ključne kosti djeteta
  • u autosjedalici grupe I ne možete ugurati više od jednog prsta (odnosno, položenog dlana) ispod pojasa kod prsa djeteta
  • je pojas autosjedalice toliko zategnut da ga ne možete uštipnuti.


Vezanje djeteta u debelim komadima odjeće

Dječje autosjedalice zahtijevaju čvrsto vezanje djeteta u njoj kako bi pružile optimalnu zaštitu. Zimi roditelji djecu često posjedaju u autosjedalicu u kaputiću ili jakni što dovodi do toga da vezanje djeteta više nije čvrsto. Takvo vezanje djeteta predstavlja opasnost u slučaju sudara, jer pojasevi autosjedalice mogu skliznuti s ramena, a dijete izletjeti iz autosjedalice.


Što učiniti?
Ne vežite dijete u autosjedalicu u debelim komadima odjeće. Ako ikako možete, zagrijte automobil prije polaska na put. Ako to nije moguće, tada dijete nakon vezanja u autosjedalicu pokrijte pokrivačem ili mu navucite jaknu naopačke tako da mu leđni dio jakne prekriva prsa.
Nakon što se auto dovoljno zagrije jaknica ili pokrivač mogu se djetetu skinuti i tako mu omogućiti udobno putovanje.
Djetetu zasigurno neće biti udobno u debeloj jakni nakon što se automobil zagrije preznojavajući se.


Prerano okretanje autosjedalice u smjer vožnje

Roditelji su ponekad skloni okretati dijete što ranije u smjer vožnje, misleći da će djetetu možda biti udobnije, da će manje protestirati prilikom vožnje, da će ga lakše nadgledati u retrovizoru... Razloga za to pronalazi se zaista mnoštvo, ali ni jedan od njih nije opravdan.

Sjedalice koje se postavljaju u smjer koji je suprotan smjeru vožnje općenito su mnogo sigurnije za djetetovu glavu, vrat i kralježnicu od onih koje se postavljaju u smjer vožnje. Glava novorođenčeta teška je i srazmjerno velika u odnosu na ostatak tijela. Novorođenče zbog još mekanih kostiju vrata i ligamenata ne može samo držati ionako tešku glavicu. Autosjedalice grupe 0/0+ oblikovane su tako da u slučaju prometne nesreće raspodijele sile sudara duž cijelog naslona autosjedalice i spriječe preopterećenje bebinog vrata i leđa.
Ako bi došlo do frontalnog sudara, a malo dijete bilo okrenuto u smjer vožnje, teška djetetova glavica nastavila bi zbog inercije put kretanja - poletjela prema naprijed - i došlo bi do ozljeđivanja vrata i kralježnice. Stoga je za dijete najbolje da bude u ovoj autosjedalici, okrenuto u smjer suprotan smjeru vožnje, sve dok ju ne preraste.


Što učiniti?
Pročitajte članak o prerastanju autosjedalica i članak o važnosti vožnje u smjeru suprotnom smjeru kretanja pa ako vaše dijete još nije preraslo autosjedalicu grupe 0/0+, ili imate odgovarajuću kombiniranu autosjedalicu koja je višeg težinskoh razreda za vožnju suprotnu smjeru kretanja, vratite dijete u tu autosjedalicu i vozite u njoj sve dok ju ne preraste.


Kriva putanja pojaseva kod postavljanja autosjedalice

Kod postavljanja autosjedalice u automobil uvijek treba pratiti upute proizvođača. To se naročito odnosi na provlačenje sigurnosnih pojaseva automobila kroz ispravne utore na autosjedalici, jer su autosjedalice dovoljno sigurne samo ako su pojasevi provučeni kroz predviđene utore.


Što učiniti?
Uvijek pratite upute proizvođača. Provjerite u pisanim uputama koja je ispravna putanja pojaseva, proučite način postavljanja pojaseva. Ispravna putanja pojaseva trebala bi biti prikazana i na naljepnici na tijelu autosjedalice.
Ako vam se čini da autosjedalica nije dovoljno učvršćena i da bi neki drugi način pričvršćivanja autosjedalice dao bolje rezultate, ipak nemojte to činiti. Rješenje lošeg učvršćenja autosjedalice nije promjena putanje, nego poboljšanje samog postupka učvršćenja. Više o tome možete pročitati u člancima o postavljanju autosjedalica i o osiguranju čvrstoće postavljanja autosjedalice kopčom za fiksiranje pojasa.


Kopča sigurnosnog pojasa automobila leži na okviru autosjedalice

Ako kopča sigurnosnog pojasa automobila (spoj utikača i utičnice) nakon ukapčanja leži na okviru autosjedalice, u trenutku sudara se zbog povećanog pritiska može neželjeno otkopčati.


Što učiniti?
Autosjedalicu uvijek treba učvrstiti tako da je samo traka sigurnosnog pojasa u kontaktu s okvirom autosjedalice.
Provjerite jeste li postavili autosjedalicu točno prema uputama proizvođača, odnosno, da je sigurnosni pojas automobila provučen kroz ispravne utore na autosjedalici (da je putanja sigurnosnih pojaseva ispravna).
Neke autosjedalice imaju alternativne utore za postavljanje pa ako postoje, isprobajte da li će se provlačenjem pojaseva alternativnom putanjom izbjeći nalijeganje kopče na okvir autosjedalice. Ako nema alternativnih putanja ili ne možete izbjeći nalijeganje, pokušajte autosjedalicu postaviti na neko drugo sjedalo; ponekad se time uspijeva izbjeći neželjeni kontakt kopče i okvira autosjedalice.
Dozvoljeno je i uvrtanje donjeg dijela sigurnosnog pojasa (koji izlazi iz pregiba automobila) nekoliko puta kako bi se taj dio sigurnosnog pojasa skratio. Uvrnite ga i pokušajte ponovo postaviti autosjedalicu.
Ukoliko još uvijek postoji kontakt, autosjedalica nije kompatibilna s vozilom u koje se pokušava postaviti. Koristite drugu autosjedalicu.Sigurnosni pojas automobila nije dovoljno dugačak za postavljanje autosjedalice

Različiti automobili mogu imati ugrađene sigurnosne pojaseve različitih duljina. Općenito autosjedalice koje se postavljaju u smjeru suprotnom smjeru vožnje zahtijevaju nešto dulje pojaseve od autosjedalica koje se postavljaju u smjeru vožnje. Ponekad je vrlo teško postaviti autosjedalicu, naročito grupe 0/0+, ako su sigurnosni pojasevi automobila kratki.


Što učiniti?
Pokušajte postaviti autosjedalicu na neko drugo sjedalo.
Neke autosjedalice imaju alternativne utore za postavljanje kraćim pojasevima pa ako postoje, isprobajte da li alternativna putanja daje bolji rezultat. Ukoliko nema predviđene alternativne putanje za sigurnosne pojaseve, a radi se o autosjedalici grupe 0/0+, pokušajte ju postaviti iz okomitog položaja i onda naslon autosjedalicu pritiskati prema sjedalu sve do nagiba od zadanih 45 stupnjeva. Ako ovo uspijete, zasigurno ćete dobiti i vrlo čvrsto postavljanje.
Ukoliko nikako ne možete postaviti autosjedalicu u automobil, tada ćete najvjerojatnije morati nabaviti drugu autosjedalicu (autosjedalica i vaš automobil nisu kompatibilni).Pojasevi autosjedalice provučeni su kroz krive utore

Na naslonu autosjedalice obično se nalazi tri reda s po dva utora iz kojih izlaze pojasevi autosjedalice. Ovi utori prate rast djeteta te je pojaseve autosjedalice potrebno s vremena na vrijeme premještati na višu razinu.
Samo ako su pojasevi autosjedalice provučeni kroz ispravne utore, autosjedalica može pružiti optimalnu razinu zaštite u slučaju sudara.


Što učiniti?
Provjerite jesu li pojasevi provučeni kroz ispravne utore.
Kod autosjedalica koje se postavljaju u smjeru suprotnom smjeru vožnje, pojasevi autosjedalice obično moraju izlaziti iz onih utora koji su u razini ili malo ispod razine ramena djeteta.
Kod autosjedalica koje se postavljaju u smjeru vožnje, pojasevi autosjedalice obično moraju izlaziti iz onih utora koji su u razini ili malo iznad razine ramena djeteta.
Kod nekih kombiniranih autosjedalica grupe 0/I, dopušta se samo najviši red utora kad se autosjedalica okrene u smjer vožnje. Obavezno proučite upute proizvođača autosjedalice kako biste saznali koji utori su dozvoljeni za korištenje u kojem smjeru.
Ako pojasevi ne izlaze kroz ispravne utore, pogledajte u uputama za korištenje autosjedalice kako pojaseve premjestiti na primjerenu razinu.


Pojasevi autosjedalice kojima je vezano dijete nisu ravni

Na nekim autosjedalicama pojasevi kojima se dijete osigurava znaju se uvrtati. Pojas koji nije ravan, nego zavrnut i zgužvan ne samo da je djetetu neudoban, nego ga u slučaju sudara može ozlijediti. Traka pojasa, kad je ravna, u slučaju sudara raspoređuje sile jednoliko duž cijele širine. Ako je traka pojasa na nekom dijelu uvrnuta, sile sudara koncentrirat će se u mjestu gdje je traka uvrnuta i na tom mjestu ozlijediti dijete.


Što učiniti?
Prije nego što vežete dijete, uvjerite se da su pojasevi ravni. Ako nisu, izravnajte ih prije kopčanja pojaseva.
Ponekad se prilikom premještanja pojaseva autosjedalice u sljedeću razinu utora, naročito ako premještanje pojaseva zahtijeva i njihovo izvlačenje iz autosjedalice, pojasevi zaokrenu i tako pogrešno umetnu. U tom slučaju nemoguće je pojaseve zakopčati tako da budu ravni. Ako ste nedavno premještali pojaseve autosjedalice u druge utore, provjerite jeste li ih ispravno namjestili te ako niste, izvucite ih i namjestite ponovo.


Pogrešno vezanje veće djece sigurnosnim pojasevima automobila

Kada je dijete dovoljno veliko da se počne vezati samo sigurnosnim pojasevima automobila, ponekad gornji dio pojasa provuče ispod ruke ili pak ga stavi iza leđa. Ovo je izuzetno opasno, jer u slučaju sudara ne samo da dijete neće biti zaštićeno, nego postoji velika vjerojatnost da mu sigurnosni pojas nanese dodatne ozljede!


Što učiniti?
Nikad nemojte djetetu dozvoliti da pojas automobila stavlja ispod ruke ili ga veže iza leđa uz izliku "da mu je tako udobnije". Podučite dijete ispravnom vezanju sigurnosnog pojasa automobila i objasnite mu zašto je važno da se ispravno veže.

Ukoliko se dijete tek počelo vezati samo sigurnosnim pojasom automobila ili su mu sigurnostni pojasevi automobila neudobni, provjerite je li dijete uistinu dovoljno veliko za takav način vezanja. Možete pročitati i više o vezanju samo sigurnosnim pojasevima automobila.


 

Bojanka

Dje?ak u autosjedalici grupe 1 Beba u autosjedalici grupe 0
Djevoj?ica u autosjedalici grupe 1