autosjedalice.info arrow U kupovini autosjedalice
  :: Galerija dječjih radova   :: Akcija slovenskog Ministrstva za promet "Vozimo pametno"   :: Dijete samo otkapča sigurnosnu kopču!   :: Kako promijeniti visinu utora na autosjedalici?   :: Pravilno vezanje djeteta u autosjedalici
U kupovini autosjedalice

Nova autosjedalica

Pitanje koje roditelji često postavljaju je: "Koja je najbolja autosjedalica?"

Najbolja je ona autosjedalica koja:

 • odgovara direktivi ECE R44 (ECE R44.03 i više),
 • odgovara težini vašeg djeteta,
 • optimalno se može postaviti u vaš automobil i
 • udobna je vašem djetetu.

Možda će vam u odluci koju autosjedalicu odabrati pomoći i test autosjedalica grupe ADAC iz 2007. godine (ADAC je kratica za Allgemeiner Deutscher Automobil-Club e.V., najveći auto klub u Njemačkoj).

Ipak, "pobjednička" autosjedalica ADAC-ovog testiranja nikako ne bi trebala biti jedini izbor; možda ona nije najbolji izbor za vaš automobil. Uvijek uzmite više autosjedalica u obzir.
Ako možete, konzultirajte i zastupništvo marke vašeg automobila. Većina proizvođača automobila surađuje s proizvođačima autosjedalica i zasigurno možete dobiti popis autosjedalica koje dobro pristaju u vaš automobil.

Odaberite nekoliko favorita i prošećite trgovinama.

Ako ikako možete povedite i svoje dijete sa sobom kako biste isprobali odgovara li mu autosjedalica i je li mu udobna!

U trgovini

 • Provjerite ima li autosjedalica narančastu naljepnicu s oznakom direktive ECE R44 . Ukoliko je nema ili je na naljepnici norma starija od ECE R44.03 (npr R44.02) tada nemojte kupiti tu autosjedalicu.

 • Provjerite ima li autosjedalica uputstva na hrvatskom jeziku. Ako ih nema, zatražite ih od prodavača! Prelistajte ih, uvjerite se da ih razumijete, odnosno da su dovoljno jasno napisane. Ako su nejasne, zatražite dodatno objašnjenje ili uputu gdje da potražite dodatno objašnjenje ako vam ga prodavač ne zna dati.

 • Provjerite odgovara li autosjedalica svim tipovima automobila u kojima je mislite koristiti.

 • Provjerite smije li se autosjedalica postaviti na željena sjedala u automobilu (npr. iako je središnje mjesto na stražnjem sjedalu općenito najsigurnije, u neke se automobile sjedalica na to mjesto ne smije postaviti prema preporuci proizvođača vozila. Provjerite postoji li to ili neko drugo ograničenje u uputama za rukovanje autosjedalicom).Proba autosjedalice

Svakako zamolite prodavača da vam dozvoli da postavite za probu autosjedalicu u vaš automobil! Ukoliko to iz nekog razloga odbije, osigurajte se da postoji mogućnost povrata novca ili mogućnost zamjene autosjedalice za neku drugu ukoliko kasnije utvrdite da kupljena autosjedalica ne odgovara vašem automobilu.

Kod probe postavljanja autosjedalice u automobil provjerite sljedeće:

 • Može li se autosjedalica lako i brzo postaviti?
 • Može li se autosjedalica dobro učvrstiti (fiksirati) u automobilu tako da se kod točke vezanja ne miče više od 2 centimetra?
 • Da li je pojas automobila dovoljno dugačak (ako se radi o autosjedalici koja se pričvršćuje pojasevima automobila)?
 • Kod više djece: stane li nova autosjedalica u automobil zajedno uz postojeće, a da se pritom ne narušava čvrstoća veza ostalih autosjedalica?

Kad je autosjedalica čvrsto postavljena u automobil, provjerite još i sljedeće:

 • Mogu li se lako mijenjati položaji autosjedalice?
 • Mogu li se pojasevi autosjedalice lako zatezati i otpuštati?
 • Da li je kopča autosjedalice na pristupačnom mjestu?
 • Može li se kopča autosjedalice lako i brzo otkopčati?

Stavite dijete u autosjedalicu i provjerite:

 • Može li se dijete lako i ispravno vezati?
 • Mogu li se pojasevi dovoljno čvrsto zategnuti da ne spadaju s ramena djeteta?
 • Da li je djetetu autosjedalica udobna? Žulja li ga na nekim mjestima? Veće dijete pitajte, na manjem sami procijenite.
 • Kod autosjedalica grupe 0/0+: da li se uz autosjedalicu daju i potpornji za glavu djeteta?
 • Kod autosjedalica koje se vežu pojasom s tri točke vezanja: ima li autosjedalica kopču za fiksiranje pojasa? Ako nema, može li se kupiti posebno?
  Napomena: Ukoliko vaš automobil nema ALR pojas* (imaju ga samo neki najnoviji modeli automobila), kupovina autosjedalice bez kopče za fiksiranje pojasa mogla bi biti pogrešna - vrlo se rijetko autosjedalice koje nemaju kopču za fiksiranje pojasa mogu čvrsto postaviti u automobil! Zato, uvijek kad možete, birajte autosjedalicu koja ima kopču za fiksiranje pojasa!
 • Za autosjedalice za veću djecu (grupa II) - ima li autosjedalica naslon za podešavanje visine utora pojasa?
 • Može li se nabaviti dodatna oprema za autosjedalicu, npr. ljetna presvlaka.

I na kraju:

Razumljiva je zbunjenost roditelja kad uđu u trgovinu s autosjedalicama i vide da jedna autosjedalica košta 300 kn, a kraj nje druga autosjedalica koja pripada istoj grupi, čija je cijena i više od 2000 kuna. Ponekad se te autosjedalice ne razlikuju previše čak ni vanjskim izgledom.

Ipak, imajte na umu - autosjedalica je mnogo više od komada plastike prevučenog tkaninom! Iako zadovoljavaju minimalnim zahtjevima pripadajućih normi, jeftinije autosjedalice redovito na crash-testovima prolaze lošije od skupljih. S druge strane, najviša cijena ne garantira istovremeno i najveću sigurnost.

Cijena dječje autosjedalice ne bi trebala biti jedini kriterij za odabir - ni u smislu odabira najjeftinije niti najskuplje autosjedalice. Informirajte se prije kupovine, pročitajte na internetu, pitajte rodbinu i prijatelje o iskustvima s određenim tipovima autosjedalica. Neka o vašoj autosjedalici (i sigurnosti vašeg djeteta u automobilu) ne odlučuje prodavač, osim ako nije posebno educiran za prodaju autosjedalica!

Zbog toga prije konačne odluke dobro promislite i nemojte kupiti prvu autosjedalicu u trgovini samo zbog niske cijene.

Ipak, ne morate se loše osjećati ako ne možete svom djetetu priuštiti najskuplju i najopremljeniju autosjedalicu. I jeftinija autosjedalica uvijek je bolja od nikakve!

____________________

* ALR (Automatic Locking Retractor) - vrsta pojasa koji sadrži sklop s mehanizmom koji, nakon što se namjesti duljina pojasa, ne dozvoljava dodatno izvlačenje pojaseva i tako održava konstantnu duljinu pojaseva. Da bi se duljina pojasa promijenila, potrebno je potpuno otpustiti pojas. Budući da se pojas, kad je jednom namješten, ne može dodatno izvući, autosjedalica se takvim pojasom može vrlo čvrsto fiksirati. Ako vas zanima, možete pročitati i više o tome kako rade pojasevi automobila.

 

Bojanka

Dje?ak u autosjedalici grupe 1 Beba u autosjedalici grupe 0
Djevoj?ica u autosjedalici grupe 1