autosjedalice.info arrow ADAC testovi
  :: Galerija dječjih radova   :: Akcija slovenskog Ministrstva za promet "Vozimo pametno"   :: Dijete samo otkapča sigurnosnu kopču!   :: Kako promijeniti visinu utora na autosjedalici?   :: Pravilno vezanje djeteta u autosjedalici
Rezultati ADAC testova

Najveći auto klub u Njemačkoj - ADAC (Allgemeiner Deutscher Automobil-Club e.V.) - svake godine testira sigurnost dječjih autosjedalica.

2008. godina

Sigurnost dječjih autosjedalica testirana je na temelju njihovog ponašanja kod frontalnog sudara i sudara sa strane. Testiranje je obavljeno na za to posebno namijenjenim sanjkama na koje je postavljena karoserija Opela Astre s pet vrata. Simulirao se frontalni sudar pri brzini od 64 km/h i sudar sa strane pri brzini od 50 km/h. Za svaku grupu autosjedalica testiranje je obavljeno korištenjem testnih lutaka različitih veličina.

Dodatno se provjeravala putanja pojaseva, mogućnost prilagodbe rastu djeteta, čvrstoća postavljanja na sjedalo automobila i zaštićenost glave. Osim na prije spomenutom vozilu s petero vrata, isprobano je i postavljanje autosjedalica te statičko testiranje i na automobilima s dvoje i četvero vrata te jednom kombi-vozilu.

Ocjena autosjedalica formirana je na temelju kriterija sigurnosti i rukovanja.

Najvišu je ocjenu dobila autosjedalica Römer Babysafe Plus Isofix (0-13 kg).

Na ovogodišnjem testiranju čak četiri autosjedalice nisu dobile prolaznu ocjenu.
Michelin Cockpit (9-25 kg) pao je na testu frontalnog sudara: dijelovi autosjedalice bitni za sigurnost su se slomili, što je dovelo do velikih opterećenja lutke. U istoj grupi autosjedalica Eitel Plastic Luftikid, autosjedalica na napuhavanje, pala je na testu sudara sa strane.

Ferrari Teko autosjedalica (15-36 kg) također je pala na testu sudara sa strane, jer se prema uputama proizvođača nakon 25 kg mora skinuti naslon autosjedalice. Isto vrijedi i za sjedalicu IWH Trade Max Vario Max. Time je dokazano da je i za stariju djecu naslon autosjedalice izuzetno važan faktor sigurnosti.

Iako je autosjedalica Michelin Cockpit zadovoljila minimum uvjeta prema ECE-R 44 normi i dobila atest, u stvarnim uvjetima - kakve generira ADAC na svojim testiranjima - autosjedalica je pokazala da ipak ne pruža odgovarajuću zaštitu. Zbog toga ju je proizvođač odlučio povući s tržišta.

Popis testiranih autosjedalica i rezultati/ocjene nalaze se u sljedećoj tablici:

Rezultati ADAC testiranja autosjedalica 2007. godine

Opis ocjena:

 vrlo dobro
 dobro
 osrednje
 zadovoljavajuće
 loše2007. godina

 Testiranje 2007. godine rezultiralo je ocjenom "dobro" za polovinu od 30 testiranih modela autosjedalica. Po prvi put put u povijesti ADAC-ovih testiranja jedna je autosjedalica (MAXI COSI Cabriofix s Easyfixom) dobila ocjenu čak "vrlo dobro".

Pet testnih lutaka različite veličine u toku testa udarilo je 270 puta u zid. Pri tome su lutke izlagane opterećenjima koja su sukladna frontalnom sudaru pri brzini od 64 km/h i bočnom sudaru pri brzini od 50 km/h. Testirane su autosjedalice svih grupa - od grupe 0 do grupe III.

Naročita pažnja pridavana je mogućnosti pogrešnog postavljanja autosjedalice i vezanja djeteta, budući da su posljednja istraživanja pokazala da je u Njemačkoj 60% autosjedalica pogrešno postavljeno!

Autosjedalice koje su testirane i rezultati/ocjene prikazane su u donjoj tablici.
Iako je testirana i udobnost i lakoća održavanja, te ocjene su samo informativne i nisu utjecale na konačnu ocjenu autosjedalice.

Rezultati ADAC testiranja autosjedalica 2007. godine

Opis ocjena:

 vrlo dobro
 dobro
 osrednje
 zadovoljavajuće
 loše

Osnovni zaključak testiranja je da se danas za svaku grupu autosjedalica može pronaći više dobrih autosjedalica koje pružaju dobru sigurnost djeci u vožnji automobilom. Ipak, potrebno je naglasiti da ni najbolja autosjedalica ne pruža optimalnu zaštitu ako je roditelji ne koriste ili je koriste neispravno. Rizik od najtežih ozljeda značajno raste ako se dijete prevozi u neodgovarajućoj autosjedalici ili ako autosjedalica nije ispravno postavljena. Prema procjenama stručnjaka, otprilike trećina od ukupnog broja ozljeda i smrtnih slučajeva u sudarima odnosi se na slučajeve pogrešnog korištenja autosjedalice.

Statistika zabrinjava: više od 30% šestogodišnjaka veže se direktno pojasevima automobila, a 5% iste dobne skupine prevozi se potpuno nevezano! Kod djece do 5 godina postotak osiguranja je, doduše, visok - oko 95%, ali gotovo dvije trećine autosjedalica nije ispravno postavljeno ili dijete u autosjedalici nije ispravno vezano! (*)

Odgovornost za ispravno osiguranje djeteta u automobilu snosi vozač.

Kod sudara kazna za nevezano dijete iznosi 40€ i jedan kazneni bod, a ako se dijete u sudaru ozlijedi ili pogine, protiv vozača se može podnijeti kaznena prijava. (**)

Izvor: www.focus.de, www.adac.de

________________________________

(*) - podaci za Njemačku, u Hrvatskoj je statistika još poraznija!
(**) - podaci za Njemačku.


 

Bojanka

Dje?ak u autosjedalici grupe 1 Beba u autosjedalici grupe 0
Djevoj?ica u autosjedalici grupe 1