autosjedalice.info arrow Rabljene autosjedalice
  :: Galerija dječjih radova   :: Akcija slovenskog Ministrstva za promet "Vozimo pametno"   :: Dijete samo otkapča sigurnosnu kopču!   :: Kako promijeniti visinu utora na autosjedalici?   :: Pravilno vezanje djeteta u autosjedalici
Rabljene autosjedalice

Rabljena autosjedalica?

Naša je preporuka - radije nova nego rabljena autosjedalica. Stoga, prije nego se odlučite za rabljenu autosjedalicu pročitajte ovaj članak.

U pravilu, nema ničeg spornog u višekratnom korištenju (promjeni vlasnika) kvalitetnih autosjedalica, no često se, nažalost, autosjedalice kupuju preko oglasnika od nepoznatih osoba. Ponekad se autosjedalice "nasljeđuju" u obitelji tako dugo da je njihov vijek trajanja već prošao i više ne pružaju optimalnu zaštitu.

Na prvi pogled, autosjedalice mogu izgledati potpuno ispravne, ali sakriveni nedostaci, sitna napuknuća ili nedostajući dijelovi laicima nisu odmah prepoznatljivi, a to može, u slučaju prometne nezgode, odlučivati između života i smrti.

Ipak, ako se odlučite za rabljenu autosjedalicu, uvijek je nabavite od vama poznatih i pouzdanih osoba.
Uzimate li autosjedalicu od nepoznatih osoba, ne možete biti sigurni da autosjedalica nije bila u sudaru, da je neoštećena, da ima sve originalne dijelove. Često nedostaju i originalne upute za njeno korištenje.

Datum proizvodnje prikazan na
naljepnici (10.02.2000)
Datum proizvodnje utisnut u
plastično tijelo autosjedalice
(07.09.2005)

Kod nabave rabljene autosjedalice obavezno odgovorite na sljedeća pitanja. Ukoliko je samo jedan od odgovora 'NE' tada autosjedalicu nemojte koristiti!

 • Ima li autosjedalica atest?
 • Koliko je stara autosjedalica? Neka sjedalica ne bude starija od 5 godina za autosjedalice grupe 0/0+ niti starija od4 godine za grupu I, jer - budući da je rok trajanja autosjedalice oko 6 godina - autosjedalica će taman izdržati do kraja svog korištenja.
 • Autosjedalica nije bila u sudaru?
 • Ima li autosjedalica proizvođačeve upute za korištenje?
 • Autosjedalica ima sve originalne dijelove i u dobrom je stanju?
  - nema vanjskih oštećenja ni napuknuća,
  - trake pojasa su očuvane,
  - kopča i mehanizam za kopčanje rade ispravno,
  - presvlaka je očuvana.
 • Autosjedalica se može čvrsto postaviti u automobil?


Razmislite i o ovome:

 • Ako ste već odlučili koristiti rabljenu autosjedalicu, onda barem odaberite neku od kvalitetnijih proizvođača. Ovo je važno stoga što ipak možete imati povjerenje u dostatnu kvalitetu, a vjerojatno ćete lakše pronaći i dodatne informacije i zamjenske dijelove ukoliko budu potrebni.


Kad autosjedalici prođe rok trajanja:

Kada se autosjedalica isluži i ne može se više koristiti, potrebno ju je baciti. Autosjedalicu prije bacanja treba uništiti, a pojaseve izrezati. Ovo je izuzetno važno kako netko ne bi bačenu autosjedalicu našao na odlagalištu otpada i ponovo ju koristio ili pokušao prodati!

 

Bojanka

Dje?ak u autosjedalici grupe 1 Beba u autosjedalici grupe 0
Djevoj?ica u autosjedalici grupe 1