autosjedalice.info arrow Kako rade auto-pojasevi
  :: Galerija dječjih radova   :: Akcija slovenskog Ministrstva za promet "Vozimo pametno"   :: Dijete samo otkapča sigurnosnu kopču!   :: Kako promijeniti visinu utora na autosjedalici?   :: Pravilno vezanje djeteta u autosjedalici
Kako rade pojasevi u automobilu
Prema podacima američke Nacionalne agencije za cestovni promet i sigurnost (National Highway Traffic and Safety Administration) sigurnosni pojasevi automobila godišnje u SAD-u spase oko 13.000 života. Prema istom izvoru, primjenom sigurnosnih pojaseva moglo se izbjeći 7.000 slučajeva teških tjelesnih povreda u prometnim nesrećama. Pojasevi automobila smanjuju rizik od smrti putnika na prednjim sjedalima automobila za čak 50%.

Pročitajte članak o fizici i dinamici sudara u kojem je opisano što se događa kod sudara i što rade sigurnosni pojasevi automobila.
Pogledajte video isječke crash testova.


Sljedeći video prikazuje tijek i moguće posljedice prometne nesreće kod koje suvozač nije bio vezan sigurnosnim pojasevima automobila. Brzina je samo 50 km/h.

Kako bismo naglasili važnost ovog videa, u nastavku je transkript na originalnom engleskom jeziku i prijevod na hrvatskom:

Engleski:
" - Would you hand me the chocolate?
- Yeah, of course!
- Thank you.

Do you have any idea what happens to you in a crash when you're not wearing a seatbelt? Even at as little as 50 km/h? As the car decelerates you leave your seat smashing through windscreen. Shock waves ripple through the ground instantly damaging cells.
Your body is like a pinball bouncing of the dash, roof and seats. The forces fracture limbs and puncture your lungs. Then your're likely to collide with other occupants severely injuring them, too. The result could be severe brain or spinal injuries from which you're unlikely to recover fully.

Why would you ever get into a car without putting on a seatbelt?"

Hrvatski:
"- Hoćeš li mi dodati čokoladu?
- Naravno!
- Hvala.

Znate li uopće što se događa u sudaru ako niste vezani sigurnosnim pojasom? Čak i kod brzine od samo 50 km/h? Dok se automobil zaustavlja, napuštate sjedalo udarajući u prednje staklo. Sile udara trenutačno razaraju stanice vašeg tijela. Vaše tijelo se ponaša kao loptica u fliperu, odbijajući se od kontrolne ploče, krova i sjedala. Sile sudara slamaju udove i probijaju pluća. Nadalje, vrlo vjerojatno ćete udariti u ostale putnike i ozbiljno ih povrijediti. Rezultat mogu biti ozbiljna oštećenja mozga i kralježnice od kojih se vjerojatno nikad nećete potpuno oporaviti.

Zašto biste se ikad vozili u automobilu bez da vežete sigurnosni pojas?"


Kako radi sustav sigurnosnih pojaseva u automobilu

Sigurnosni pojasevi automobila vežu putnike za vozilo. Oni se mogu otpuštati, npr. kako bi se osoba mogla sporo nagnuti prema naprijed i zatezati kada se osoba opet ispravi i sjedne uspravno. U slučaju sudara pojas se naglo zateže i ne otpušta se.

Postoje dva osnovna tipa sigurnosnih pojaseva u automobilu:

1. ELR - Emergency Locking Retractor - pojas se slobodno otpušta i zateže, a zaključava se u slučaju naglog zaustavljanja i promjene smjera i

2. ALR - Automatic Locking Retractor - dozvoljava da se pojas u jednom pokretu izvuče sve dok se ne pričvrsti, a nakon toga radi kao zapinjača koja se polako namata i sprječava daljnje otpuštanje.

Postoji i hibridno rješenje kod kojeg se može sklopkom podešavati tip pojasa - iz ELR u ALR i obrnuto.


Slika 1. Tri točke vezanja sigurnosnim pojasevima automobila

Za učinkovitu zaštitu svi sigurnosni pojasevi trebaju imati 3 točke vezanja (slika 1). Donji dio pojasa drži putnika u stražnjem dijelu sjedala i u vozilu. Pojas raspoređuje sile sudara preko kostiju zdjelice. Gornji dio pojasa zadržava trup od kretanja prema naprijed i raspoređuje sile sudara preko prsnog koša.


Slika 2. Kalem - špula za namatanje-zatezanje sigurnosnog pojasa automobila

Osim točaka vezanja, svaki sustav sigurnosnog pojasa ima još nekoliko važnih dijelova.

Prvi od takvih je mehanizam zatezanja čiji je središnji dio kalem (špula) prikazan na slici 2.
Zategnutost se postiže uz pomoć opruge koja stalno drži pojas napetim.

Zatezač ima mehanizam blokiranja-zaključavanja koji sprječava da se pojas otpusti u slučaju naglog zaustavljanja (sudara).
Postoje dva takva sustava blokiranja-zaključavanja:
1. sustav aktiviran naglim zaustavljanjem vozila (slika 3),
2. sustav aktiviran naglim izvlačenjem sigurnosnog pojasa vozila (slika 4).

Slika 3. Shema sustava za blokiranje pojasa naglim zaustavljanjem vozila

U sustavu koji se aktivira naglim zaustavljanjem vozila (slika 3) njegov središnji dio je njihalo s utegom. Kada se vozilo naglo zaustavi tada inercija uzrokuje njegovo njihanje prema naprijed. Tada zubac na gornjem dijelu njihala blokira zupčanik kalema za zatezanje/otpuštanje sigurnosnog pojasa. Nakon sudara pojas se deblokira jer se njihalo spušta u niži-okomiti položaj i na taj način oslobađa zupčanik kalema.


Slika 4. Shema sustava za blokiranje pojasa naglim izvlačenjam pojasa

Druga vrsta sustava za blokiranje-zaključavanje sigurnosnog pojasa temelji se na naglom povlačenju sigurnosnog pojasa, odnosno centrifugalnoj sili koja nastaje brzim okretanjem kalema kod naglog povlačenja sigurnosnog pojasa (slika 4).

    Središnji dio ovog sustava je centrifugalno kvačilo koje se nalazi na rotirajućoj osovini kalema. Kada se osovina okreće sporo tada je centrifugalna sila premala da bi aktivirala kvačilo koje njegova opruga drži neaktivirano. Kada se osovina naglo pokrene tada centrifugalna sila pomiče kvačilo prema van i pomiče ulijevo dio koji se na shemi zove 'cam'. Tada se zupčanik kalema blokira-zaključava i ne dozvoljava otpuštanje pojasa.

    U novijim sustavima sigurnosnih pojaseva koriste se predzatezači koji osiguravaju da je pojas u trenutku sudara čvrsto zategnut.


Slika 5. Shema sustava za predzatezanje sigurnosnih pojaseva

Predzatezači

Predzatezači dodatno zatežu pojaseve i na taj način nastoje staviti putnike u optimalan položaj za sudar neposredno prije sudara. Suvremeni sustavi predzatezanja koriste pirotehniku za brzo postizanje sile zatezanja (slika 5). Središnji element je posuda s eksplozivnim plinom u kojoj se nalazi još i upaljač s eksplozivnim materijalom. Upaljač se aktivira električnom strujom, a kontrolira ga (uključuje) računalo automobila.

Kada senzori automobila detektiraju sudar tada računalo odmah uključuje strujni krug prema upaljaču koji izaziva brzo sagorijevanje. Dobiva se sila pritiska koja je potrebna da snažno i brzo pokrene klip prema gore. Klip okreće zupčanik koji je povezan sa sustavom zatezanja sigurnosnog pojasa i na taj način brzo i snažno zateže pojas.

Ograničivači zatezanja (pritiska) pojasa

U slučaju jakog sudara i sami pojasevi mogu izazvati ozbiljne povrede. Što je veća inercija to je veća potrebna sila i pritisak pojaseva da zadrže putnika u vozilu na mjestu. Zbog toga neki sustavi sigurnosnih pojaseva automobila imaju ograničivače sile pritiska na putnika.
Najjednostavniji ograničivač je pregib ušiven u pojas. Taj pregib je oblikovan tako da se nakon prekoračenja određene jačine sile pokidaju konci koji ga drže te tako malo otpuste pojas.
Napredniji sustavi za ograničavanje zatezanja pojaseva koriste metalni štapić (torsion bar) koji se zakrivi (uvine) kada se primijeni određena sila. U slabijem sudaru štapić se neće zakriviti, ali u jačem sudaru on će se zakriviti i na taj način malo otpustiti pojas.

U sljedećem video zapisu može se vidjeti crash test u kojem sudjeluje serijski izrađen Renault Megane kojim upravlja živi čovjek - vozač koji je zaštićen samo onim što mu standardno nudi Megane: sigurnosnim pojasevima, predzatezačima, ograničivačima pritiska, zračnim jastucima.


Zaključak

Sigurnosni pojasevi su se pokazali kao najznačajnije sigurnosno sredstvo za zaštitu putnika u vozilu. Oni nisu savršeni, ali se svakim danom poboljšavaju. U suradnji sa zračnim jastucima oni čine značajan sigurnosni sustav zaštite putnika u vozilu.

Iako je korištenje sigurnosnih pojaseva propisano i zakonom, potrebno je ljude svakodnevno informirati o potrebi njihovog korištenja te o posljedicama nekorištenja.


Literatura i preporuke za daljnje čitanje:

1. Kako rade autopojasevi
 

Bojanka

Dje?ak u autosjedalici grupe 1 Beba u autosjedalici grupe 0
Djevoj?ica u autosjedalici grupe 1