autosjedalice.info arrow Autokrevetići
  :: Galerija dječjih radova   :: Akcija slovenskog Ministrstva za promet "Vozimo pametno"   :: Dijete samo otkapča sigurnosnu kopču!   :: Kako promijeniti visinu utora na autosjedalici?   :: Pravilno vezanje djeteta u autosjedalici
AutokrevetićiAutokrevetići su namijeneni prijevozu nedonoščadi i djece s određenim teškoćama u razvoju
Osim autosjedalica, na tržištu postoje i autokrevetići namijenjeni prijevozu djece u automobilu.

Autokrevetići su namijeneni novorođenčadi i sasvim maloj djeci s poteškoćama u razvoju ili pak novorođenčadi male tjelesne težine (ispod 3 kg). Ovoj djeci kut od 45 stupnjeva pod kojim se postavlja autosjedalica grupe 0/0+ može predstavljati zdravstveni problem, jer djetetova glavica može "pasti" prema naprijed na prsa i zatvoriti dišne puteve. Smatra se da je opasnost od zatvaranja dišnih puteva kod te djece nešto veća od vjerojatnosti da će doći do sudara pa se stoga ta djeca prevoze u autokrevetićima.

Autokrevetići, kao i autosjedalice, moraju imati atest, potvrdu da su sigurni za prijevoz djece u automobilu. Postavljaju se paralelno s naslonom stražnjeg vozila, a dijete se u autokrevetić postavlja tako da mu je glavica na sredini stražnjeg sjedala.

Autokrevetići, čak i kad imaju atest, pružaju u slučaju sudara značajno manju zaštitu od autosjedalica zbog bočnog ležećeg položaja djeteta u njemu. Bočni ležeći položaj može donekle zaštititi dijete u frontalnom ili sudaru straga, ali kod bočnog sudara, postoji velika vjerojatnost da će dijete iskliznuti iz autokrevetića (pogledajte video bočnog crash-testa autokrevetića).

Koristimo priliku da opet naglasimo da je za zdravu novorođenčad najsigurnije je kad se u automobilu prevoze u autosjedalici grupe 0 ili 0+. Autosjedalice su općenito sigurnije od autokrevetića pa se autokrevetići, kao nesigurnija varijanta prijevoza sasvim male djece, ne preporučuju za prijevoz zdrave djece.
 

Bojanka

Dje?ak u autosjedalici grupe 1 Beba u autosjedalici grupe 0
Djevoj?ica u autosjedalici grupe 1