autosjedalice.info arrow Učvršćivanje autosjedalica
  :: Galerija dječjih radova   :: Akcija slovenskog Ministrstva za promet "Vozimo pametno"   :: Dijete samo otkapča sigurnosnu kopču!   :: Kako promijeniti visinu utora na autosjedalici?   :: Pravilno vezanje djeteta u autosjedalici
Kako postići dobro učvršćivanje autosjedalice koja se postavlja pojasevima automobila?

Sve dječje autosjedalice koje se postavljaju pojasevima automobila u smjeru vožnje moraju se postaviti što čvršće u vozilo. Smatra se da je autosjedalica dovoljno čvrsto postavljena ako se ne miče više od 2 cm kod točke vezanja sigurnosnog pojasa automobila.

Budući da je za sigurnosne pojaseve automobila karakteristično da mogu kliziti, da bi se autosjedalice mogle dovoljno čvrsto postaviti, klizanje sigurnosnih pojaseva treba spriječiti ili minimalizirati. Za tu se namjenu koriste tzv. kopče za fiksiranje sigurnosnog pojasa, a mogu se naći u tri osnovna oblika:

  • tvornički integrirane u tijelo autosjedalice,
  • kao posebna "H" pločica, najčešće metalna (u posljednje vrijeme mogu se naći i u gumeno/plastičnoj izvedbi) ili
  • vezane užetom na autosjedalicu.

Kopča tvornički integrirana u tijelo autosjedalice
Kopča tvornički integrirana
u tijelo autosjedalice

Najjednostavnije i najlakše je fiksirati pojas ako je kopča za fiksiranje pojasa tvornički integrirana u autosjedalicu. Na slici je prikazana jedna od mogućih izvedbi.

Kada se autosjedalica postavlja, sigurnosni pojasevi automobila moraju se provući kroz ispravne utore na tijelu autosjedalice. Na shemi postavljanja treba biti prikazan i prolaz sigurnosnog pojasa automobila kroz kopču za fiksiranje pojasa. U trenutku provlačenja sigurnosnih pojaseva, kopča za fiksiranje pojasa mora biti otvorena - pojas mora prolaziti između autosjedalice i poklopca kopče.

Nakon što se pojasevi provuku prema zadanoj putanji, autosjedalicu je potrebno što više utisnuti u sjedalo automobila, a sigurnosni pojas zategnuti što je najviše moguće. Kada je sigurnosni pojas automobila zategnut tako da se više ne može zategnuti, kopču za fiksiranje pojasa treba zakopčati. Time je osigurano fiksiranje pojasa, odnosno, osigurana čvrstoća postavljanja autosjedalice. Potrebno je još samo provjeriti miče li se autosjedalica više od dozvoljena 2 cm kod točke vezanja pa ako se miče, postupak učvršćivanja treba ponoviti.


"H" kopča

"H" kopča je komad metala u obliku slova H. Ako autosjedalica nema integriranu kopču za fiksiranje pojasa ili ako kopča nije na užetu, tada bi uz autosjedalicu trebala doći ovakva kopča. Kod nekih novih autosjedalica ova je kopča zalijepljena na unutarnjim koricama korisničkih uputa.

Ova se kopča postavlja tako da se autosjedalica utisne u sjedalo automobila što čvršće (pomognite se težinom vlastita tijela - rukama za autosjedalicu koja se postavlja suprotno od smjera vožnje ili koljenom za autosjedalicu koja se postavlja u smjeru vožnje), a sigurnosni pojas automobila se ukopča i zategne najviše što se može. Kad je sigurnosni pojas automobila čvrsto zategnut, čvrsto uhvatite pojas automobila pri mjestu ukopčavanja i otkopčajte ga ne ispuštajući ga iz ruke kako biste zadržali utikač na poziciji čvrstog ukapčanja.

Držeći čvrsto sigurnosni pojas, postavite "H" kopču na pojas, tako da bude oko 1 do 1,5 cm udaljena od ploče za ukapčanje. Važno je da se obuhvate obje trake pojasa kako bi se utikač fiksirao. Ponovo ukopčajte sigurnosni pojas. Možda ćete trebati dodatno utisnuti autosjedalicu u sjedalo automobila kako biste uspjeli ukopčati sigurnosni pojas; iako će možda zahtijevati malo muke - isplati se. Postavljena autosjedalica neće se micati sa sjedala.Čvrsto uhvatite sigurnosni pojas automobila kako biste zadržali utikač na poziciji čvrstog ukapčanja (ne dozvolite da se nakon otkapčanja pojas pomakne iz zadane pozicije)

Provucite i donji i gornji dio pojasa najprije kroz jedan dio...

...a zatim i drugi dio "H" kopče.

Ukopčajte sigurnosni pojas.


Kopča vezana užetom za autosjedalicu


Treći način izvedbe kopče za fiksiranje sigurnosnog pojasa automobila je kopča vezana užetom za autosjedalicu.


Kopča vezana užetom za autosjedalicu


Pozicija kopče kod postavljanja autosjedalice
Kod postavljanja autosjedalice koja ima ovakav princip fiksiranja pojasa, potrebno je najprije sigurnosni pojas automobila provući kroz zadane utore prema uputi proizvođača. Ukopčajte sigurnosni pojas automobila.

Kad je sigurnosni pojas provučen, autosjedalicu utiskujte što više u sjedalo automobila, a sigurnosni pojas zatežite što više možete. Kad mislite da sigurnosni pojas ne možete jače zategnuti,
Kad je sigurnosni pojas automobila čvrsto zategnut, čvrsto uhvatite pojas automobila pri mjestu ukopčavanja i otkopčajte ga ne ispuštajući ga iz ruke kako biste zadržali utikač na poziciji čvrstog ukapčanja.

Držeći čvrsto sigurnosni pojas, postavite kopču na pojas, tako da bude oko 1 do 1,5 cm udaljena od ploče za ukapčanje. Važno je da se obuhvate obje trake pojasa kako bi se utikač fiksirao. Ponovo ukopčajte sigurnosni pojas. Možda ćete trebati dodatno utisnuti autosjedalicu u sjedalo automobila kako biste uspjeli ukopčati sigurnosni pojas. 

Bojanka

Dje?ak u autosjedalici grupe 1 Beba u autosjedalici grupe 0
Djevoj?ica u autosjedalici grupe 1