autosjedalice.info arrow Zračni jastuci
  :: Galerija dječjih radova   :: Akcija slovenskog Ministrstva za promet "Vozimo pametno"   :: Dijete samo otkapča sigurnosnu kopču!   :: Kako promijeniti visinu utora na autosjedalici?   :: Pravilno vezanje djeteta u autosjedalici
Zračni jastuci

Osnovna namjena zračnih jastuka je da ublaže udar tijela putnika o vozilo te da raspodijele silu udara na veću površinu.
Prema rezultatima jednog istraživanja, sigurnosni pojas automobila kod sudara smanjuje nastanak srednjih i teških tjelesnih povreda za 30%. U kombinaciji, sigurnosni pojasevi i zračni jastuci smanjuju ih za skoro 70%!

Sljedeća dva videa prikazuju rad zračnih jastuka kod sudara sprijeda i sa strane.

Kod sudara sprijeda:


Kod sudara sa strane:


Slika 1. Kod sudara bez zračnih jastuka površina udara je mala te izaziva teške tjelesne povredeSlika 1 prikazuje vrlo uske (i zato oštre) zone udara vozača na upravljač vozila.Slika 2. Kod sudara s aktiviranim zračnim jastucima površina udara je povećana i mekša te su manje šanse za nastanak teških tjelesnih povreda

Kod slike 2 vidi se da je sila udara raspodijeljena na veću površinu i sigurno je mekša od upravljača vozila.Zadatak je zračnih jastuka da se otvore do kraja u roku od 40 milisekundi (4 stotinke sekunde!) nakon detekcije sudara. Isto tako, oni se ne smiju slučajno otvoriti kada nema sudara.
Zračni jastuci aktiviraju se senzorom koji detektira sudar.

Senzor sudara

Senzor sudara aktivira zračne jastuke. Najjednostavniji senzor gradi se od elemenata kao što su čelična kuglica, magnet i strujni krug ili pak od čeličnog valjka i opruge sa strujnim krugom (slika 3.)

Slika 3. Shema osnovnih elemenata senzora sudara

Magnet čvrsto drži čeličnu kuglicu koja se samo u slučaju velike sile deakceleracije (sudara) pomakne naprijed i uspostavi strujni krug koji aktivira zračne jastuke ili dojavi računalu vozila koje dalje postupa u skladu s programom.

Jedan sličan, ali drugačiji sustav prikazan je u donjem dijelu slike 3.

Aktiviranje zračnog jastuka

U trenutku uspostave strujnog kruga pali se kuglica sa smjesom NaN3 i vrlo se brzo stvara dušik (N2) koji puni najlonsku ili poliamidsku vreću i to brzinom od 240 do 400 km/h. Na sljedećem videu vidi se, vrlo usporeno, tijek otvaranja zračnog jastuka.


U idealnom slučaju, u trenutku otvaranja vozač ili suvozač ne bi trebali biti neposredno nagnuti na mjesto otvaranja zračnog jastuka ili pak u njihovom dosegu dok se još napuhuju.
Odmah po dodiru s vozačem ili suvozačem zračni se jastuk mora početi ispuhivati kako ne bi bio previše čvrst i na taj način uzrokovao ozljede.

U današnja vozila ugrađuje se više zračnih jastuka i zračnih zavjesa. Njihove pozicije prikazane su na slici 4.

Slika 4. Pozicije zračnih jastuka i zavjesa u današnjim automobilima.


Sigurnosni pojasevi automobila i zračni jastuci nezamjenjiv su sustav zaštite putnika u današnjim vozilima.

Na kraju ponovno treba spomenuti i naglasiti da zračni jastuci sami za sebe (bez primjene sigurnosnih pojaseva automobila) nikako nisu zamjena za sigurnosne pojaseve niti su dovoljni za zaštitu putnika u vozilu. Još uvijek tijela nevezanih putnika mogu udariti u druge putnike u vozilu i na taj način ozlijediti i sebe i njih, a nevezani putnici mogu i ispasti iz prevrtajućeg vozila.


Literatura i preporuke za daljnje čitanje:

1. Kako rade zračni jastuci,
2. Kemija iza zračnih jastuka,
3. Video zapisi otvaranja zračnih jastuka
 

Bojanka

Dje?ak u autosjedalici grupe 1 Beba u autosjedalici grupe 0
Djevoj?ica u autosjedalici grupe 1