autosjedalice.info arrow Svi članci
  :: Galerija dječjih radova   :: Akcija slovenskog Ministrstva za promet "Vozimo pametno"   :: Dijete samo otkapča sigurnosnu kopču!   :: Kako promijeniti visinu utora na autosjedalici?   :: Pravilno vezanje djeteta u autosjedalici
Vožnja djeteta u neprimjerenoj autosjedalici

Dječje autosjedalice podijeljene su u težinske grupe - svaka grupa autosjedalica namijenjena je djeci u točno određenom rasponu tjelesne težine. Dijete se uvijek mora prevoziti u autosjedalici koja je primjerena stupnju djetetova tjelesnog razvoja.

Ako je dijete preveliko za autosjedalicu u kojoj sjedi, u slučaju sudara autosjedalica - ne samo što ga neće zaštititi - nego može dijete i dodatno ozlijediti. U toku same vožnje djetetu zasigurno neće biti udobno u autosjedalici koja mu je premala. Ipak, prijevoz djeteta u autosjedalici za koju je premalo, mnogo je češći slučaj i stoga je ovaj članak orijentiran upravo na takvo korištenje autosjedalice.

Nikad nemojte dijete stavljati u autosjedalicu koja mu je prevelika čekajući da je dijete "doraste". Ako je dijete premalo za autosjedalicu, može se dogoditi da u slučaju sudara "sklizne" ispod pojaseva i bude izbačeno iz autosjedalice.

Kada je sjedalica grupe I prevelika za dijete

Mnogi roditelji djecu mlađu od 12 mjeseci prerano stave u autosjedalicu koja se postavlja u smjer vožnje.

Međutim, za tu djecu je najsigurnije da se što dulje voze u autosjedalici postavljenoj suprotno od smjera vožnje, čak i nakon navršene godine dana života. Kosti vrata i ligamenti djeteta mlađeg od od 12 mjeseci nisu dovoljno jaki da podnesu sile sudara i zadrže djetetovu tešku glavu koja će u slučaju sudara poletjeti prema naprijed. Rezultat takvog pokreta je oštećenje leđne moždine i u najgorem slučaju smrt.

Više o tome možete pročitati u članku zašto je važno voziti dijete okrenuto suprotno od smjera vožnje?


Važnost vezanja pojasem s 5 točaka uporišta


Kada dijete navrši 3 godine, a ponekad i ranije, roditelji pomisle da je sad dovoljno veliko da se premjesti u tzv. booster. Ponekad i samo dijete želi što prije biti "veliko" i biti u jednakoj autosjedalici kao što ju ima stariji brat, sestra ili prijatelj. Ipak, nemojte žuriti. Ne premještajte dijete u booster prije nego je preraslo autosjedalicu I grupe za malu djecu (od 9 do 18 kg).

Boosteri nemaju vlastite pojaseve za vezanje djeteta. Djeca se u boosterima osiguravaju sigurnosnim pojasevima automobila. Ako je dijete premalo za booster, u slučaju sudara može skliznuti ispod pojaseva i izletjeti iz autosjedalice. Ako se to ne dogodi, tada će dijete zasigurno ozlijediti sigurnosni pojas automobila, jer ne naliježe na one dijelove tijela za koje je namijenjen (kosti zdjelice i ramena).

Više o boosterima možete pročitati o članku o autosjedalicama grupa II i III, a o tome je li dijete spremno za prelazak u booster u članku o prerastanju autosjedalica.

Za razliku od boostera, autosjedalica za malu djecu pruža mnogo veću sigurnost zbog sustava osiguranja djeteta pojasevima s 5 točaka uporišta.

Ako je dijete osigurano pojasem s 5 točaka uporišta, tada ga u slučaju sudara ili naglog zaustavljanja u autosjedalici zadržava sustav pojaseva koji prelazi preko oba ramena, preko obje butine i između nogu djeteta. Dijelovi sustava povezani su integralnom kopčom.

Pravilno podešen sustav s 5 točaka uporišta (pravilno ukopčan, trake ravne, utori pojaseva na ispravnoj razini) predstavlja najsigurniji način osiguranja djeteta u automobilu od svih sustava za osiguranje u smjeru vožnje. To je zbog toga što je sustav postavljen na način da ravnomjerno raspodijeli sile sudara preko ramena, prsa i kukova djeteta i tako ublaži njegove posljedice.

Ako znate da je ovaj sustav za dijete najsigurniji (procjenjuje se da je i do 300% sigurniji od osiguranja u boosteru) i da ga vaše dijete još uvijek može koristiti, jer ga nije preraslo, želite li još uvijek prevoziti dijete u boosteru?

U nastavku se nalaze dvije priče roditelja koji su djecu izgubili u prometnim nezgodama, jer su koristili booster prerano. Njihova bi djeca danas mogla biti živa da su koristila sustav s 5 točaka vezanja.Naš je sin Kyle poginuo u sudaru. 78-godišnja žena je prošla kroz crveno svjetlo na semaforu i udarila u naš auto. Sigurnosni pojas našeg sina otkopčao se tijekom prevrtanja i Kyle je ispao iz vozila.Kad su pojas kojim je bio vezan kasnije ispitivali, pokazalo se da je bio neispravan. Ono što nismo znali i što nas je iznenadilo je da sigurnosni pojasevi automobila često zakažu prilikom prevrtanja. Naša poruka: ne vežite dijete samo pojasom automobila.


Naša trogodišnja djevojčica poginula je u sudaru 13. travnja 2006. godine.Kamion koji nam je dolazio u susret prešao je preko središnje linije i naše je vozilo udarilo u drvo dok smo pokušavali izbjeći sudar s kamionom. Naš sedmogodišnjak je prošao bez ogrebotine, ali Isabella je bila smrtno ranjena sigurnosnim pojasom automobila kojim je bila vezana u boosteru. Nikad nas nisu upozorili da je korištenje sigurnosnih pojaseva automobila i boostera tako opasno za malu djecu. Da je Isabella bila vezana pojasom s 5 točaka uporišta, nikad ne bi zadobila takve ozbiljne ozljede i danas bi bila s nama, sretna i zdrava.
 

Bojanka

Dje?ak u autosjedalici grupe 1 Beba u autosjedalici grupe 0
Djevoj?ica u autosjedalici grupe 1