autosjedalice.info arrow Svi članci
  :: Galerija dječjih radova   :: Akcija slovenskog Ministrstva za promet "Vozimo pametno"   :: Dijete samo otkapča sigurnosnu kopču!   :: Kako promijeniti visinu utora na autosjedalici?   :: Pravilno vezanje djeteta u autosjedalici
Što učiniti kad djeca u toku vožnje otkapčaju sigurnosnu kopču?
Kako dijete raste, sve više sa zanimanjem prati svijet oko sebe i želi što prije biti "odraslo". Mali znatiželjnici prate svaki pokret roditelja i često se desi da promatranjem nauče otkopčati kopču na pojasevima autosjedalice.

Što učiniti ako dijete u toku vožnje otkapča kopču autosjedalice?

Magazin "Stiftung Warentest" u broju 9/97 preporučuje da se u tom slučaju vozilo zaustavi onog trenutka čim je to moguće i da se dijete ponovo ispravno veže. Pritom treba djetetu objasniti zašto je opasno da se vozi nevezano.

Najvjerojatnije će se takva zaustavljanja morati ponoviti i više puta, ali dijete jednostavno mora naučiti da ne smije otvarati kopču, čak ni kad automobil stoji. Postoje uređaji koji onemogućuju dijete da samo otvori kopču, ali takvi uređaji se ne bi smjeli koristiti. U slučaju prometne nezgode, spasitelji će možda morati brzo izvaditi dijete iz autosjedalice, a to neće biti moguće ako se kopča neće dati otvoriti i djetetov život može biti u opasnosti.
 

Bojanka

Dje?ak u autosjedalici grupe 1 Beba u autosjedalici grupe 0
Djevoj?ica u autosjedalici grupe 1