autosjedalice.info arrow Svi članci
  :: Galerija dječjih radova   :: Akcija slovenskog Ministrstva za promet "Vozimo pametno"   :: Dijete samo otkapča sigurnosnu kopču!   :: Kako promijeniti visinu utora na autosjedalici?   :: Pravilno vezanje djeteta u autosjedalici
Dijete u naručju? Ne!

"Idemo samo do prvog dućana."
"Pa plaža je samo na tri minute odavde."
"Dijete plače kad sjedi samo na stražnjem sjedalu."

Zvuči poznato?

Koliko ste puta vidjeli odraslu osobu da prevozi dijete u automobilu držeći ga u svom krilu ili novorođenče u naručju?

Usprkos Zakonu koji propisuju korištenje autosjedalice, mnogi ljudi i dalje nastavljaju dovoditi život svoje djece u opasnost. Većina sudara dešava se unutar nekoliko desetaka kilometara od kuće. Upravo iz tog razloga je važno da se dijete prevozi u odgovarajućoj autosjedalici svaki put kad je u vozilu. Bez iznimke. Bez izgovora. Mnogi odrasli misle da je držanje djeteta u krilu jednako sigurno kao i prijevoz djeteta u autosjedalici i da će, ako do sudara dođe, imati dovoljno vremena i snage da zadrže dijete u naručju i zaštite ga.

Istina je sasvim drugačija.

Držanje djeteta u naručju ili krilu najgora je moguća opcija za prijevoz u automobilu. U trenutku sudara djetetova će se težina mnogostruko uvećati (bit će to veća što je brzina vozila veća) i dijete će poletjeti prema kontrolnoj ploči ili kroz vjetrobransko staklo. Ilustracije radi, kod sudara pri brzini od 50 km/h, dijete će udariti u prvu prepreku istom jačinom kao da je palo s prozora na trećem katu. Jednostavno rečeno - ne postoje ruke jake dovoljno da zadrže dijete u trenutku sudara i spriječe njegovo izlijetanje. Kod sudara pri brzini od 40 km/h, potrebna je samo četvrtina sekunde da dijete udari u prvu prepreku.

Vezanje dvije osobe istim pojasom također nije dobra ideja. Nećete biti zaštićeni ni vi ni dijete ako dijete držite u naručju i vežete pojas oko vas oboje.


Dijete staro osamnaest mjeseci putovalo je sa svojim roditeljima kasno noću. Dječak je spavao prije nego što su krenuli i majka ga nije željela probuditi stavljanjem u autosjedalicu. Umjesto toga, stavila ga je u naručje i vezala sigurnosni pojas oko njih, vjerujući da ih je tako osigurala.

Obitelj se kretala kroz raskršće kad je naletjela na drugi auto.

Dijete je poginulo, zdrobljeno majkom s jedne i sigurnosnim pojasom s druge strane. Kičma mu se slomila, a glava udarila u kontrolnu ploču.

Roditelji nisu imali pojma koliko je takav način prijevoza opasan i koliko je autosjedalica sigurnija.

http://www.theaa.com/public_affairs/reports/loose_in_the_car.pdfDa bi potkrijepili teoriju da ljudske ruke jednostavno nisu dovoljno jake da zadrže dijete od izlijetanja iz naručja u trenutku sudara, provedena su brojna istraživanja i crash-testovi.

Demonstracija frontalnog sudara s antropomorfnim lutkama:
majka, nevezana pojasem automobila, drži u naručju nevezano dijete. U trenutku sudara, majka ne pruža nikakvu zaštitu djetetu i zapravo ga dodatno ozljeđuje, udarajući u dijete svojim tijelom.

Jedno od njih je i zanimljivo istraživanje koje je proveo američki institut Highway Safety Research Institute of Michigan.
U nizu pokusa muški i ženski odrasli volonteri na siguran su način vezani sigurnosnim pojasevima automobila s tri točke uporišta.

  • Svaki od njih držao je u naručju 8 kg tešku lutku koja je po težini i visini predstavljala šestomjesečno dijete.

  • Svaki od njih podvrgnut je simulaciji frontalnog sudara, najprije brzinom od 25 km/h, a nakon toga 50 km/h. Niti jedan od volontera nije mogao zadržati lutku u rukama. Čak ni kod sudara pri brzini od 25 km/h!

  • Volonteri su znali točan trenutak sudara i koristili svu svoju snagu, ali čak i onda - lutka im je bila doslovno iščupana iz ruku i udarila u kontrolnu ploču!
Nikad ne prevozite dijete u naručju!
Koristite autosjedalicu uvijek - na svakom pa i najkraćem putovanju!Izvori i daljnje informacije:


http://www.highwaysafety.org/
http://www.highwaysafety.org/safety_facts/fatality_facts/children.htm
http://www.theaa.com/public_affairs/reports/loose_in_the_car.pdf
http://www.cbc.ca/news/background/childcarseats/
 

Bojanka

Dje?ak u autosjedalici grupe 1 Beba u autosjedalici grupe 0
Djevoj?ica u autosjedalici grupe 1