autosjedalice.info arrow Svi članci
  :: Galerija dječjih radova   :: Akcija slovenskog Ministrstva za promet "Vozimo pametno"   :: Dijete samo otkapča sigurnosnu kopču!   :: Kako promijeniti visinu utora na autosjedalici?   :: Pravilno vezanje djeteta u autosjedalici
Oprez s igračkama u vozilu!

U putničkoj kabini mnogih automobila, naročito onih koji prevoze djecu, može se naći mnoštvo različitih predmeta - od dekica, preko sjenila za sunce do igračaka. Međutim, svi slobodni i nedovoljno fiksiranih objekti mogu postati opasni projektili u slučaju naglog zaustavljanja.

Što to znači?

U trenutku sudara svi objekti unutar vozila nastavljaju se kretati dotadašnjom brzinom dok ne udare u prvu prepreku na koju naiđu. Ako ste ikad vozili neku kutiju u putničkoj kabini ili prtljažniku koja nije bila ni na koji način učvršćena, prisjetite se kako se ponašala u zavoju ili kod malo naglijeg kočenja. Jednaka stvar događa se i kod sudara, samo što je kod sudara, zbog gotovo trenutačnog zaustavljanja, to mnogo ozbiljnije: svi slobodni i nedovoljno učvršćeni predmeti postaju leteći projektili u vozilu i mogu ozbiljno ozlijediti putnike.


Sjenila za sunceBudite oprezni kod korištenja sjenila za sunce. Sjenila za sunce koja se pričvršćuju vakuumskom hvataljkom na staklo, a mogu se zarolati, opasna su, jer ako vakuumska hvataljka popusti u slučaju sudara, metalna šipka postaje leteći projektil u automobilu i može ozlijediti dijete.

Ako već morate koristiti sjenila za sunce, birajte najjednostavnija platnena sjenila bez metalne šipke koja se pričvršćavaju vakuumskim hvataljkama.


OgledalaMnogim roditeljima smeta što ne mogu, kada voze, vidjeti dijete kad se ono prevozi na stražnjem sjedalu u autosjedalici koja je postavljena suprotno od smjera kretanja. Da bi zadovoljili zahtjevu tih roditelja, proizvedena su posebna ogledala koje se mogu postaviti na naslon stražnjeg sjedala ili stražnje na staklo, kako bi vozač preko retrovizora i tog ogledala mogao vidjeti dijete u autosjedalici.

Međutim, ovakvo ogledalo predstavlja sigurnosni rizik, jer se u slučaju sudara ogledalo može odspojiti i postati projektil u vozilu. Čak i ako se staklo ogledala ne slomi, okvir ogledala može udarcem ozlijediti dijete.

Ovakva ogledala se ne preporučuju iz još jednog razloga - vozač mora gledati cestu i biti usredotočen na vožnju, a neprestano gledanje u retrovizor radi nadgledanja djeteta značajno smanjuje koncentraciju vozača! Ako mislite da dijete treba vašu pažnju, radije stanite kraj ceste.


Igračke


Postoji cijela paleta igračaka koje se postavljaju direktno na autosjedalicu kako bi zabavile dijete tijekom vožnje. Često te igračke imaju plastične dijelove. U trenutku sudara, takve igračke će se ili otkopčati i postati projektili, ili će dijete glavom udariti o njih. Ponekad takve igračke onemogućuju i pravilno postavljanje autosjedalice.

U automobilu koristite samo mekane igračke (platnene, pletene ili od spužve), a izbjegavajte tvrde igračke s oštrim rubovima (npr. plastične ili metalne autiće).
 

Bojanka

Dje?ak u autosjedalici grupe 1 Beba u autosjedalici grupe 0
Djevoj?ica u autosjedalici grupe 1