autosjedalice.info arrow Svi članci
  :: Galerija dječjih radova   :: Akcija slovenskog Ministrstva za promet "Vozimo pametno"   :: Dijete samo otkapča sigurnosnu kopču!   :: Kako promijeniti visinu utora na autosjedalici?   :: Pravilno vezanje djeteta u autosjedalici
Kamo s autosjedalicom kojoj je prošao rok trajanja?

Autosjedalice, kao i mnogi drugi proizvodi, imaju rok trajanja. Na svakoj autosjedalici trebao bi biti označen datum proizvodnje; utisnut u tijelo autosjedalice ili označen na naljepnici. U proizvođačevim uputama za korištenje trebao bi biti naveden rok trajanja autosjedalice. Ako takvog podatka nema, tada se koristi opće pravilo o trajanju autosjedalica.

Opće pravilo govori da se, ako nema podatka o roku trajanja, autosjedalica sigurno može koristiti šest godina od datuma proizvodnje. Autosjedalice kojima je istekao rok trajanja treba uništiti kako ih netko ne bi pokupio s odlagališta otpada i, misleći da je još sigurna, ponovo koristio.

Datum proizvodnje prikazan na
naljepnici (10.02.2000)
Datum proizvodnje utisnut u
plastično tijelo autosjedalice
(07.09.
2005)


Autosjedalice se uništavaju tako da se izreže presvlaka, prerežu pojasevi autosjedalice, a tijelo autosjedalice uništi pilom ili maljem. Na kraju se komadi uništene autosjedalice stave u crnu vreću i odvezu na odlagalište otpada.

Razumljivo je da uništavanje autosjedalice koja je naoko sasvim ispravna može izgledati čudno, ali važno je shvatiti da oštećenja autosjedalice koja nastaju s vremenom ne moraju uvijek biti očita. Tijela autosjedalice napravljena su uglavnom od plastike. Ono što se može vidjeti je da plastika na nekim mjestima počinje blijediti, a stvaraju se i sitne mikropukotine koje nisu vidljive golim okom. Bez obzira što su oku nevidljiva, ta sitna oštećenja imaju ogroman utjecaj na ishod sigurnosti djeteta u slučaju sudara.

Mnogo je sigurnije kupiti novu autosjedalicu, a ne riskirati nadajući se da će stara autosjedalica ipak izdržati sile sudara ili da do sudara uopće neće doći.
 

Bojanka

Dje?ak u autosjedalici grupe 1 Beba u autosjedalici grupe 0
Djevoj?ica u autosjedalici grupe 1