autosjedalice.info arrow Svi članci
  :: Galerija dječjih radova   :: Akcija slovenskog Ministrstva za promet "Vozimo pametno"   :: Dijete samo otkapča sigurnosnu kopču!   :: Kako promijeniti visinu utora na autosjedalici?   :: Pravilno vezanje djeteta u autosjedalici
Pravilno vezanje djeteta u autosjedalici
Da bi dijete bilo u autosjedalici sigurno, osim pravilnog postavljanja same autosjedalice, potrebno je i dijete pravilno vezati u autosjedalici. Pravilno vezanje djeteta u autosjedalici grupe I (od 9 do 18 kg) prikazano je u nastavku.Uhvatite dijelove pojasa i izravnajte ih tako da ni na kojem mjestu ne budu uvrnuti.

Kopča treba biti okrenuta na pravu stranu.


Preklopite gornje dijelove kopče prema uputama proizvođača...


... i utaknite ih u donji dio kopče. Utisnite gornji spoj kopče u donji dio.


Kopča je ispravno zakopčana tek kad se čuje "klik".


Uhvatite slobodan dio pojasa autosjedalice koji se nalazi između nogu djeteta i povucite ga kako biste zategli pojaseve autosjedalice.


Testom štipanja provjerite je li pojas dovoljno zategnut.

Ako pojas uspijete uštipnuti (kao na slici), pojas nije dovoljno zategnut. Zategnite ga slobodnim dijelom trake između nogu još jače.


Pojas je dovoljno stegnut ako
a) kod autosjedalica grupe I (od 9 do 18 kg) ne možete ugurati između pojasa i djeteta više od ravno položenog dlana, odnosno više od jednog prsta
b) kod autosjedalica grupe 0/0+ (od 0 do 10/13 kg) ne možete ugurati više od jednog prsta ispod pojasa kod ključne kosti djetetaDijete je pravilno vezano u autosjedalici.

Osnovni principi vezanja djeteta vrijede i za autosjedalicu za novorođenčad koja se postavlja u smjer suprotan smjeru vožnje.
Pravilno vezanje velikog djeteta, koje se veže pojasevima automobila objašnjeno je u članku o vezanju pojasevima automobila.

Osim pravilnog vezanja pojaseva, vrlo je važno provjeriti izlaze li pojasevi autosjedalice iz pravilnih utora na naslonu autosjedalice.
Kod autosjedalica koje se postavljaju u smjer suprotan smjeru vožnje pojasevi autosjedalice trebaju izlaziti iz onih utora koji su u razini ili nešto ispod razine ramena djeteta.
Kod autosjedalica koje se postavljaju u smjer vožnje pojasevi autosjedalice trebaju izlaziti iz onih utora na naslonu autosjedalice koji su u razini ili nešto iznad razine ramena djeteta.
Ako utori ne odgovaraju, možete pogledati kako promijeniti visinu utora na autosjedalici.
 

Bojanka

Dje?ak u autosjedalici grupe 1 Beba u autosjedalici grupe 0
Djevoj?ica u autosjedalici grupe 1