autosjedalice.info
  :: Galerija dječjih radova   :: Akcija slovenskog Ministrstva za promet "Vozimo pametno"   :: Dijete samo otkapča sigurnosnu kopču!   :: Kako promijeniti visinu utora na autosjedalici?   :: Pravilno vezanje djeteta u autosjedalici
Click on the slide!

Galerija dječjih crteža


Zamolite dijete da nacrta sebe u autosjedalici i pošaljite nam crtež.

Click on the slide!

ADAC testiranje autosjedalica


ADAC je obavio testiranje autosjedalica za 2008. godinu. Pogledajte rezultate.

Click on the slide!

Ne! djetetu u naručju


Pomisao da je prevoženje djeteta u naručju sigurno jedna je od najvećih pogrešaka koju roditelji čine u prometu. Pročitajte zašto.

Click on the slide!

Vožnja suprotno smjeru vožnje


Za dijete je najsigurnija vožnja kada se vozi okrenuto suprotno od smjera vožnje i to što je dulje moguće. Pročitajte zašto.

Click on the slide!

Vezanje djeteta u autosjedalici


Da bi dijete bilo u autosjedalici sigurno, osim pravilnog postavljanja same autosjedalice, potrebno je i dijete pravilno vezati u autosjedalici.

Click on the slide!

Trudnoća i sigurnosni pojas


Korištenje sigurnosnog pojasa u trudnoći nije zabranjeno ni opasno, naprotiv! Sigurnosni pojas može u sudaru spasiti život trudnice i njenog nerođenog djeteta.

Click on the slide!

Što sa starim auto sjedalicama?


Autosjedalice, kao i mnogi drugi proizvodi, imaju rok trajanja. Autosjedalice kojima je istekao rok trajanja najbolje je - uništiti.

Click on the slide!

Crash testovi


Da bi autosjedalice dobile atest sigurnosti korištenja, prije dolaska na tržište moraju proći niz testova. Pogledajte naš izbor video isječaka crash testova dječjih autosjedalica.

Click on the slide!

Prerastanje autosjedalice


Pročitajte kako odrediti je li dijete preraslo autosjedalicu u kojoj se trenutno prevozi i koji je sljedeći korak u njegovu sigurnom sudjelovanju u prometu.

Novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama
Od 17. lipnja 2008. na snazi je novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama. U Zakonu se nalazi i nekoliko novosti koje se odnose na korištenje autosjedalica.
Prema novom Zakonu, sva djeca do 12 godina moraju se prevoziti u autosjedalici koja odgovara stupnju njihovog tjelesnog razvoja - dosadašnjim Zakonom ta je granica bila 5 godina. Sva se djeca moraju i dalje prevoziti isključivo na stražnjim sjedalima automobila, osim u slučaju da se radi o djetetu do 2 godine starosti, koje se prema novom Zakonu smije prevoziti na suvozačevom mjestu.

Mogućnost prevoženja djece do 2 godine na suvozačevom sjedalu, što prethodim Zakonom nije bilo dozvoljeno, možda je najveća novost u ovom Zakonu. Ipak, potrebno je naglasiti da je prevoženje djece na tom mjestu dozvoljeno samo ako je dijete u autosjedalici koja je postavljena u smjer suprotan smjeru vožnje, a zračni jastuk - ako na tom mjestu postoji - mora biti obavezno isključen.

Na službenim stranicama Narodnih Novina možete pogledati tekst Zakon o sigurnosti prometa na cestama u cijelosti.


Vezani članak:
Zakonski okviri korištenja autosjedalice

 
« Prethodna   Sljedeća »
Dijete do 2 godine prevozit ću
 

Bojanka

Dje?ak u autosjedalici grupe 1 Beba u autosjedalici grupe 0
Djevoj?ica u autosjedalici grupe 1